Ga naar Content

Naast blijdschap ook veel twijfels bij horeca over heropening terrassen

Naast vreugde zijn er ook veel twijfels bij horecaondernemers rondom de mogelijke heropening van de terrassen. Dat blijkt uit een rondgang van NH Nieuws. Meerdere restauranthouders maken zich zorgen over het weer en willen liever ook binnen gasten ontvangen. 

Foto: NH Nieuws / Jelle Dijkstra

De coronacrisis trekt een zware wissel op de Noord-Hollandse horeca, maar er is licht aan het einde van de tunnel. Het kabinet kwam eerder deze week met de aankondiging vanaf 21 april de terrassen mogelijk weer open te willen gooien.

"Ik ben verbaasd dat ik hier zo blij mee moet zijn", reageert Patricia van der Hoek van lunchroom Dekselz in Bussum. "Ik krijg veel berichten van mensen met: 'wat een goed nieuws'. Maar heel eerlijk, ik kan er niet zoveel mee." Liever zou zij niet alleen haar terras openen, maar ook de deuren van haar restaurant. 

Weinig plek 

Op haar terras kan Patricia namelijk welgeteld maar zeven mensen kwijt. En ze voelt zich wel verplicht om die mensen toe te laten, los van het feit dat ze haar gasten met liefde ontvangt. "Als horecaondernemer ben je ten slotte gastvrij, maar het gaat ten koste van de to-go-service, want dat moet ik gaan minderen om te kunnen bedienen", laat zij weten. Ook maakt zij zich zorgen over het weer: "Wat doen we als het begint te regenen?"

Eerder gaf Liesbeth Spoor, eigenaresse van Café 't Hartje uit Alkmaar, ook al aan zich zorgen te maken over de weersomstandigheden. Zo liet zij aan NH Nieuws weten bang te zijn dat het als het weer tegenzit, ze personeel naar huis moet sturen. Zij vraagt zich af of de opbrengsten wel gaan opwegen tegen de kosten. 

Lees ook

Dat een aantal horecaondernemers sterk twijfelt, merkt ook regiovoorzitter Rob Baltus van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Noord-Holland Noord. "Veel weten nog niet zeker of zij wel open willen gaan. De horecaondernemers zijn continu aan het rekenen. Is het rendement-technisch wel gunstig?"

Wat volgens hem ook meespeelt, is dat omzet draaien betekent dat je gekort wordt op een eventuele uitkering en bijdragen. Hij vertelt dat de landelijke voorzitter van KHN in gesprek is met demissionair staatssecretaris Mona Keijzer om te kijken naar verdere mogelijkheden tot verruiming. "Het moet wel gunstig zijn."

Voorzichtigheid geboden 

Verschillende horecaondernemers zijn ook voorzichtig. Zo noemt Pieter de Kroon met een terras op het Leidseplein in Amsterdam de aankondiging van het kabinet 'in principe goed'. Hij wijst erop nog niet te weten waar hij precies aan toe is. Of het doorgaat en onder welke voorwaarden. Bijvoorbeeld over hoeveel mensen er mogen worden ontvangen.

Hij focust zich liever op de officiële persconferentie: "Ze hebben al eerder geroepen dat het kon en dat is ook niet gebeurd." Dat geldt ook voor Timo de Vries van Kade 60 in Den Helder en Riad Farhat met meerdere horecazaken in Amsterdam. Ook zij baseren zich liever op de feiten en wachten het definitieve besluit af.

Volgens Gijs Brands van Brasserie van Beinum in Haarlem, is de aangekondigde mogelijke versoepeling een stap in de goede richting, maar gaat het weinig helpen. "Het is een halve oplossing. De horeca moet helemaal open om ook restaurants zonder terras een kans te bieden." Hij geeft aan dat de horeca eerder heeft laten zien dat opening op een verantwoorde manier kan. "Het wachten is geweest, we moeten nu op elk gebied open."

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.