Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Burgemeesters verdeeld over heropening terrassen

26 februari 2021, 07.00 uur · Aangepast 26 februari 2021, 08.14 uur · Door Doris van Baar

NOORD-HOLLAND - Er is verdeeldheid onder burgemeesters als het gaat om een heropening van de terrassen. Dat blijkt uit een rondgang van NH Nieuws. Meerdere burgemeesters willen dat die snel weer opengaan, anderen zeggen dat het kabinet voorzichtig moet zijn.

NH Nieuws / Jelle Dijkstra

De coronacrisis trekt een zware wissel op de Noord-Hollandse horeca. Toch mogen de terrassen die de provincie rijk is niet open. Onbegrijpelijk, vindt onder meer Jeroen Verwoort, tweede locoburgemeester van Velsen. Hij ziet de terrassen liever vandaag dan morgen geopend worden.

Aan mediapartner RTV Seaport laat hij weten het absoluut niet eens te zijn met de keuzes rondom de versoepelingen van het kabinet:  "Als je ziet dat er nu experimenten zijn om met meer mensen naar Guido Weijers te gaan, dan liggen je de prioriteiten verkeerd. Je moet versoepelen waar de pijn het grootst is."

Verdere versoepelingen

Eerder gaf de Amsterdamse burgemeester Halsema al aan graag zo snel mogelijk terrassen te openen. Ook Pieter Broertjes van de gemeente Hilversum spreekt duidelijke taal over wat er moet gebeuren. Samen met de andere Gooise burgemeesters roept hij op tot verdere versoepelingen rondom de coronamaatregelen. "Nu zitten mensen bovenop elkaar náást het terras", zei Broertjes deze week tegen NH Radio

Dat een aantal burgemeesters zich sterk uitspreekt vóór het openen van de terrassen, verbaast politicoloog Ewoud Butter niet. Volgens hem gaat het niet om verkiezingsretoriek maar maken ze zich zorgen over de ondernemers. Daarnaast speelt handhaving een grote rol. "Als de horeca weer open gaat, dan kan de drukte veel beter worden gereguleerd", laat hij weten. "De massa kan dan veel meer worden verspreid."

Maar verschillende burgemeesters zijn ook voorzichtig. Frank Streng van Medemblik wijst juist op de mogelijke risico's die een eventuele heropening met zich mee zou brengen. Hij toont begrip voor de wens van de horecaondernemers, maar baseert zich liever op de coronacijfers. "Het openen van de terrassen zou in strijd zijn met de landelijke maatregelen en is niet passend gezien het aantal besmettingen in de regio", aldus Streng.

Ook burgemeester Martijn Smit van Beverwijk meent dat voorzichtigheid geboden is als het gaat om het opengaan van de terrassen. "We willen alleen niet dat we te snel gaan versoepelen, met als gevolg dat we straks weer een stap terug moeten nemen. Ik vertrouw erop dat het kabinet een zorgvuldige afweging heeft gemaakt." Wel pleit hij ervoor dat de terrassen bij de eerstvolgende versoepelingen weer open kunnen.

'Rek is eruit'

Burgemeester David Moolenburgh van Zandvoort zei eerder tegen NH Nieuws dat de lonkende terrassen op het strand zorgen voor een grote toestroom van toeristen. "Terwijl de oproep van het kabinet nog steeds is: recreëer zo veel mogelijk in je eigen omgeving."

Het college van burgemeesters en wethouders van Hollands Kroon laat weten dat zij niet op de stoel van het kabinet willen gaan zitten, maar waarschuwt dat de rek er in het MKB wel een beetje uit is. Het college dringt er daarom bij het kabinet op aan om snel meer perspectief te bieden aan ondernemers.

Burgemeester Schuurmans van de gemeente Haarlemmermeer zegt dat iedereen, ook alle bestuurders, wil dat de terrassen worden geopend, maar dat zij zich afvraagt of dat nú wel verantwoord is. "Ik ben ervan overtuigd dat bij de afweging van het kabinet het vraagstuk terrassen openen, met als mogelijk gevolg een toename van het aantal besmettingen, zeer zorgvuldig wordt afgewogen. Als daardoor de cijfers weer zouden oplopen, waardoor de horeca nog langer gesloten moet blijven, is niemand daarmee geholpen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]