Ga naar Content

Expats mentaal in de knoop door coronacrisis: "Ik voel me geïsoleerd"

Net als werkenden met een Nederlandse nationaliteit merken ook expats, mensen die voor hun werk hier wonen, de gevolgen van de coronacrisis. Niet alleen zijn veel hun baan kwijt en zitten ze vast in Nederland, ook kampen veel met psychische problemen. 

Foto: Adobe Stock

De afgelopen jaren groeide het aantal internationale arbeidsmigranten in ons land, blijkt uit cijfers van het CBS. Van zo'n 220.000 in 2003 en 2005 naar 380.000 in 2016 en 2018. Ze gingen vooral in de grote steden als Amsterdam wonen, dichtbij grote internationale bedrijven in ons land, of bij kleine innovatieve start-ups.

De eerste effecten van het wegvallen van expats tijdens de coronacrisis waren vorig jaar al te zien in onder andere de huursector. Het wegblijven van expats zorgt voor lagere huurprijzen in de vrije sector in expatsteden als Amsterdam en in kleinere expatgemeenten als Amstelveen. In het tweede kwartaal van dit jaar zijn de gemiddelde huren in Amstelveen met 2,8 procent gedaald, vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Frustratie en onduidelijkheid

Maar de gevolgen zijn er niet alleen voor de huursector, ook bij de expats zelf zorgt de crisis voor veel zorgen. Bij de Relocation Company in Vijfhuizen, gespecialiseerd in het plaatsen van buitenlandse werknemers in Nederland, merken ze dit ook. "Veel grote bedrijven nemen niemand meer aan of stellen de aankomst van een werknemer uit het buitenland uit", vertelt consultant Ilse Wilms Floet. Sommige werknemers wonen al enige tijd hier en wachten al bijna een jaar totdat de rest van de familie ook kan komen. Dit leidt volgens haar tot veel onduidelijkheid.

"In het ene land zijn de coronaregels soepeler dan de ander. Voornamelijk gezinnen hebben hier moeite mee. Ze willen veel weten over de nieuwe schoolregels en willen alles ondanks de coronaregels goed laten verlopen voor hun kinderen. Dit zorgt voor veel frustratie bij de ouders." 

Psychische problemen

Ook hebben arbeidsmigranten het extra moeilijk om in coronatijd mentaal fit te blijven. Dat merkt GZ-psycholoog Marja Kuzmanic, die een praktijk runt voor expats en buitenlandse studenten in Amsterdam. Elke week melden zich vijf nieuwe cliënten aan met mentale problemen ten gevolge van de coronacrisis. "Wat we zien is dat expats kampen met eenzaamheidsgevoelens", zegt Marja Kuzmanic vanuit haar praktijk in de binnenstad. "Ze voelen zich sociaal geïsoleerd, hebben meer angstklachten en depressieve gevoelens en angst over hun financiële situatie en toekomst."

Problemen worden intenser, ziet ook de GZ-psycholoog. "Als je hier naartoe verhuist heb je alles achter je gelaten. Je komt hier en begint sociaal helemaal opnieuw om je netwerk op te bouwen", zegt Kuzmanic. "Als je dat netwerk niet hebt, ben je veel kwetsbaarder dan een Amsterdammer die hier al heel lang woont, dan liggen mentale problemen sneller op de loer."

Tekst gaat verder na de foto

Stephanie Pankewicz - Foto: AT5

De 28-jarige Stephanie Pankewicz heeft nog geen psycholoog nodig, maar merkt wel dat ze veel moet doen om niet bij de pakken neer te gaan zitten. Ze had een druk werkend leven in de Verenigde Staten en kwam in november vorig jaar haar man achterna die in Amsterdam als expat werkt. "Mijn enige sociale interactie op een dag is vaak met de barista van de koffiewinkel om de hoek", vertelt ze vanuit haar appartement in Amsterdam-Oost. "Ik voel me geïsoleerd, het is zwaar."

Haar grootste probleem is dat ze geen vrienden kan maken in deze coronacrisis. "Ik ben een extravert persoon en heb hier geen sociaal netwerk. Zelfs geen gesprekjes met de kapper of met de postbode, iemand met wie ik thuis altijd elke dag sprak. Om die interactie niet te hebben, maakt het zwaar voor mij."

Bij de Relocation Company proberen ze nieuwe en bestaande expats zo goed mogelijk op de hoogte houden van alle coronaregels. "We willen over alle nieuwe regelgeving in Nederland up-to-date blijven, zodat wij iedereen die naar Nederland komt de beste informatie kunnen geven."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.