Ga naar Content

Aanpassingen maken 'dodenweg' N241 volgens omwonenden juist gevaarlijker

De herinrichting van de A.C. de Graafweg (N241) tussen Wognum en Verlaat maakt de weg niet veiliger. Dat vinden Janneke en Jos Zuurbier uit Heerhugowaard, die aan de beruchte 'dodenweg' wonen. Sinds er in de bocht voor hun huis een voorsorteervak en vluchtheuvel zijn aangelegd, zijn er volgens hen geen heftige ongelukken meer gebeurd. Maar beide onderdelen komen niet terug in het nieuwe ontwerp. "Wij zijn bang dat we dan weer de slachtoffers uit de tuin kunnen halen."

Foto: NH Nieuws

De 12 kilometer lange A.C. de Graafweg, die loopt van Verlaat naar Wognum, is al sinds de jaren 30 een belangrijke oost-westverbinding door het West-Friese platteland. Maar ook een drukke, gevaarlijke en vrij smalle weg met veel in- en uitritten.

De provincie heeft zo'n twintig jaar geleden de weg al eens veiliger gemaakt, maar gaat de weg nu opnieuw inrichten: hij wordt breder en in- en uitritten worden afgesloten. Zo verdwijnt de toerit naar de Waardse Schapenweg en daarmee ook het voorsorteervak en de vluchtheuvel, een zogenoemde 'druppel', op de provinciale weg.

Talloze ongelukken

Volgens Janneke (41) en Jos (45), die met hun melkveebedrijf langs de weg zitten, en bereikbaar zijn via de inrit naar de Schapenweg, zorgen die aanpassingen er juist voor dat de weg onveiliger wordt. "Sinds de 'druppel' er is, zijn er geen ongelukken meer gebeurd."

"De maatregelen zorgden dat de snelheid eruit ging. Voor die tijd zijn hier talloze ongelukken gebeurd, ook met dodelijke afloop. Die staan op ons netvlies, want wij vonden de slachtoffers terug in onze tuin. Dat wil je echt niet weer", stelt Janneke.

Tekst gaat door onder video

Wordt de 'dodenweg' N241 na herinrichting wel veiliger? - NH Nieuws/ Anne Klijnstra

De familie Zuurbier heeft nog geprobeerd officieel bezwaar te maken tegen de plannen, maar ze bleken te laat. En ook in gesprekken met de provincie vingen ze bot. "Die zeggen dat ons individuele belang niet opweegt tegen het maatschappelijk belang."

Nu de afslag verdwijnt, en in haar ogen de oude situatie weer wordt hersteld, vreest Janneke Zuurbier dat de weg weer een racebaan wordt, met alle gevolgen van dien. Door nu aandacht te vragen voor hun zorgen, hopen ze dat de provincie de plannen voor hun deur aanpast.

Reactie provincie

Aanpassing van het ontwerp zit er niet in. "Om de verkeersveiligheid te verbeteren wordt de Schapenweg afgesloten. Je kunt daar dan niet meer de A.C. de Graafweg/N241 opdraaien. De ‘linksaf-strook’ en de ‘druppel’ bij de Schapenweg worden weggehaald."

"Lokaal verkeer kan via de Schapenweg en Frik naar de A.C. de Graafweg. De familie Zuurbier kan die route ook gebruiken. Zij willen echter graag een rechtstreekse aansluiting op de A.C. de Graafweg houden."

De N241 wordt uiteindelijk verbreed en deels verlegd. "De bocht bij de Schapenweg wordt iets aangepast waardoor die per saldo wat flauwer wordt. De weg wordt daarmee veiliger dan in de huidige situatie", laat een woordvoerder aan NH Nieuws weten.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]