Ga naar Content
West-Friesland

Twee jaar onderhandelen zit erop: boeren en provincie ruilen kavels voor verleggen N241

15 november 2019, 15.25 uur
Door: Isabel Broersen · Foto: NH Nieuws

SIJBEKARSPEL - De koe is bij de horens gevat: na twee jaar onderhandelen is de kavelruil voor het verleggen van de S-bocht van de A.C. de Graafweg bij Wognum een feit.  Een aantal boeren met land aangrenzend aan de weg heeft hun grond geruild met de provincie. Zo ook Jeannette en Erik van Stralen, melkveehouders aan de Westerstraat in Sijbekarspel. 

De kavelruil zorgt ervoor dat er grond beschikbaar komt voor het verleggen van de N241. Hierdoor verdwijnt de S-bocht ter hoogte van de Tramweg en loopt de weg in de toekomst rechtdoor.

Jeannette en Erik zijn positief over de twee jaar durende onderhandelingen, al was de uitkomst voor hen bekend. "Je hebt de keuze om de onderhandeling aan te gaan in een voor een ieder zo gewenst mogelijke situatie", vertelt Jeannette. "Doe je dat niet, dan loopt het uiteindelijk uit op een onteigening en dat vind ik een stap te ver, daarom hebben we het land verkocht aan de provincie."

'De weg komt er hoe dan ook'

In de onderhandelingen kwam naar voren dat er een voorkeur was om de weg naar het noorden te verleggen. "Dat de A.C. de Graafweg als onveilig wordt gezien, weten we allemaal wel. Of dit de oplossing is dat het pertinent veiliger wordt is een discussie, ik weet het niet. De invloed die we konden uitoefenen hebben we gedaan in de onderhandelingen, maar de weg komt er hoe dan ook."

Het is volgens Jeannette een ruil die belangrijk is voor de samenleving, al levert de ruil henzelf 'geen profijt op'. "Doordat de provincie de weg gaat verleggen, betekent dat dat wij een investering moeten doen die we eigenlijk op een andere manier hadden gepland."

"Onderhandel je niet, dan loopt het uiteindelijk uit op een onteigening"

Jeannette van stralen - melkveehouder

De overdracht van het land van Jeannette en Erik staat eind november gepland. Het gaat om hun zogenoemde 'huiskavel', het land dat direct grenst aan de koeienstal. De afmeting van deze lap grond is nu nog 22 hectare, maar wordt straks ingekort met 3,5 hectare. In ruil daarvoor krijgen ze grond terug dat 400 meter verderop ligt. 

Als de koeien naar het nieuwe stuk land moeten, moeten ze vervoerd worden op een kar. En dat is nogal lastig  als er twee keer per dag gemolken moet worden. Het is daarom nog de vraag waar Jeannette en Erik de geruilde kavel voor gaan gebruiken. "We kunnen er eventueel ook jongvee naartoe brengen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij een West-Friese nieuwstip? Of heb je een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via 0630093003!