Start van hoofdcontent

HOOGKARSPEL

nl

Longpatiënt Bert wacht op coronavaccin huisarts: "Ik leef onder water"

1 april 2021, 17.40 uur · Door Chantal Bos

Het kan de 62-jarige Bert Pfeiffer uit Hoogkarspel niet snel genoeg gaan: het liefst zou hij vandaag nog het coronavaccin krijgen vanwege een heftige longziekte die hij twee jaar geleden ternauwernood overleefde. Pfeiffer: "Ik maak me echt zorgen."

Verbijsterd is Bert als hij afgelopen maandag zijn huisarts belt en te horen krijgt dat er nog geen vaccins bij de huisartspraktijk beschikbaar zijn. "Voor niemand! En dat terwijl mijn regio zwart kleurt op de RIVM map." 

Wachten op vaccin van de huisarts: "Kan niet snel genoeg gaan" - NH Nieuws

Twee jaar geleden belandt hij in het ziekenhuis waar hij twee maanden moet blijven. Na een zware longontsteking, komt hij er wonder boven wonder weer bovenop maar moet leven met longemfyseem. "Ik lijdt aan een aantal ziektes, het was een soort van 'cold turkey', het was in één keer over en ik moest stoppen met werk. Ik was muzikant, lid van een band en reisde heel Europa door." 

Risicogroep

In Hoorn opende vandaag de eerste vaccinatielocatie van West-Friesland waar per dag zo'n 4.500 prikken moeten worden gezet. Omdat Pfeiffer tot de risicodoelgroep van 60 tot 64-jarigen behoort, zal hij door de huisarts gevaccineerd worden. Vanaf volgende week starten de huisartsen in Noord-Holland, eerder waren de zuidelijke provincies al aan de beurt volgens de landelijke vaccinatiestrategie.

Daarbij ging het aanvankelijk om mensen uit de geboortejaren 1956 en 1957, mensen met een BMI van boven de 40 en mensen met het syndroom van Down. Daar komt vanwege de grote levering van AstraZeneca in de noordelijke provincies nu ook de groep mensen met geboortejaren 1958 t/m 1960 bij.

Hoe eerder hoe beter. Ik wil het vaccin nu hebben

Bert Pfeiffer, longpatiënt

Het Longfonds meldt op haar site dat volgens de vaccinatiestrategie van de overheid, mensen van 18 tot 60 jaar met een medische indicatie - waaronder een longziekte - vanaf mei gevaccineerd worden door de huisarts. Thuiswonenden vanaf 60 jaar zouden van oud naar jong gevaccineerd worden. Het Longfonds pleit ervoor dat er 'zo snel mogelijk een duidelijk perspectief komt op vaccinatie'. 

Huisartspraktijk Om de Noord meldt nog geen vaccins binnen te hebben maar deze binnenkort te verwachten. "Als we weten wanneer wij vaccins gaan ontvangen en kunnen beginnen met inenten, zullen we de patiënten een uitnodiging sturen voor vaccinatie." Tot de brief met de uitnodiging voor de prik op de mat valt, wacht Bert in spanning af. Bert: "Hoe eerder, hoe beter."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]