Ga naar Content

Onderzoek over draagvlak windmolens versneld naar buiten gebracht: "Het is gewoon belachelijk"

AMSTERDAM - De (positieve) uitslag van een peiling van het gemeentelijk onderzoeksbureau OIS naar het draagvlak voor windmolens in de stad is eind vorig jaar versneld naar buiten gebracht: een dag voordat leden van de Provinciale Staten in Noord-Holland zouden stemmen over nieuwe regels rondom windturbines. 

Verantwoordelijk wethouder Van Doorninck - Foto:

Dat blijkt uit een wob-verzoek dat Marlein Bong uit Kadoelen deed. Ze is ervan overtuigd dat wethouder Van Doorninck (GroenLinks) op deze manier heeft geprobeerd de stemming in de provincie te beïnvloeden. Uit het onderzoek komt naar voren dat er voldoende draagvlak (twee derde van de ondervraagden) is voor de komst van windturbines. 

Het stadsbestuur wil zeventien windmolens plaatsen op verschillende plekken in de stad. Daar zijn verschillende "zoekgebieden" voor aangewezen en dat leidt tot de nodige onrust onder bewoners, met name op IJburg en in Noord. Vooral de afstandsnorm, waar Amsterdam vanaf wil wijken, zorgt voor onbegrip. Een definitieve keuze voor de plaatsing is nog niet gemaakt. 

"Die uitkomst beviel waarschijnlijk zo goed dat daarna bericht terugkwam van de projectmanager dat ze willen dat het rapport eerder gepubliceerd zou worden"

MARLEIN BONG, BEWONER KADOELEN

Volgens Marlein Bong werd op 5 oktober vastgesteld dat het rapport op 23 oktober zou worden gepubliceerd. Twee dagen later, op 7 oktober, stuurde OIS een eerste concept van het onderzoek naar de betreffende afdeling van gemeente. "Die uitkomst beviel waarschijnlijk zo goed dat daarna het bericht terugkwam van de projectmanager dat ze al bezig waren met een persbericht en dat ze willen dat het rapport eerder gepubliceerd zou worden", vertelt Bong. 

In het door haar opgevraagde mailverkeer, dat is ingezien door AT5, schrijft een medewerker van de afdeling "Programma Klimaatneutraal Ruimte & Duurzaamheid" dat "het mooi zou zijn" het rapport op 21 oktober te publiceren. "Dan staat het 's ochtends 22 oktober in de krant", schrijft de medewerker. "Om het beeld over het draagvlak van Amsterdam weer te geven."

E-mail over vervroegd naar buiten brengen draagvlakonderzoek - Foto:

Bong, fel tegenstander van de plannen voor windturbines in Noord, kon haar ogen niet geloven toen ze de mailwisseling onder ogen kreeg. "Het is gewoon belachelijk, niet te geloven. Dit is manipulatie ten top", zegt Bong, die de samenstelling van het onderzoek ook in twijfel trekt. Ze zegt na het inzien van de data "zeer grote twijfels" te hebben aan de twee derde meerderheid die voor de komst van windmolens zou zijn. 

Opmerkelijk is dat in het draagvlakonderzoek volgens Bong geen vraag wordt gesteld over de afstandsnorm van de windturbines, terwijl juist daarover op 22 oktober gestemd werd in de Provinciale Staten in Haarlem. De minimumafstand van een windturbine tot huizen is in de provincie Noord-Holland vastgesteld op 600 meter, maar Amsterdam wil de afstand tussen windturbines en huizen vaststellen op 350 meter. 

"In het onderzoek wordt gezegd dat de windmolens geplaatst worden volgens de wettelijke norm. Op het moment van het afnemen van de vragen was die norm 600 meter in de provincie"

MARLEIN BONG, BEWONER KADOELEN

"In het onderzoek wordt gezegd dat er geplaatst wordt volgens de wettelijke norm. Op het moment van het afnemen van de vragen was die norm 600 meter in de provincie. Daarop zijn de antwoorden gegeven. Het onderzoek komt uit, een dag erna is de stemming in de Provinciale Staten en Amsterdam krijgt toestemming om vast te houden aan een afstand van 350 meter", aldus Bong. 

Bong is net als veel mede-bewoners van Noord tegen de komst van windturbines in haar buurt. Ze vreest slapeloze nachten door geluidsoverlast. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) erkent dat bijna 10 procent van de mensen binnen vier, vijfhonderd meter van een windturbine ernstige geluidsoverlast kan ervaren. Dit leidt tot stress en daaraan gerelateerde gezondheidsklachten. 

"Bijdrage aan Klimaatakkoord"

"Amsterdam is altijd duidelijk geweest over haar mening ten opzichte van de 600 meter-afstandsgrens", reageert een woordvoerder van wethouder Van Doorninck, die verantwoordelijk is voor het windmolen-dossier.

"Door van de 600 meter-afstandsgrens af te wijken, kan Amsterdam een goede bijdrage leveren aan het Klimaatakkoord"

WOORDVOERDER WETHOUDER VAN DOORNINCK

"In de zienswijze op de ontwerp Omgevingsverordening NH2020 en in een eerdere brief aan de Provincie Noord-Holland heeft de gemeente aangegeven dat we graag zien dat alle bovenwettelijke provinciale regels voor windturbines worden geschrapt. Daarmee zijn de regels voor windturbines in Noord-Holland hetzelfde als in de andere provincies (Noord-Holland is namelijk de enige provincie met een 600 meter afstandsgrens). Door hiervan te kunnen afwijken kan Amsterdam een goede bijdrage leveren aan het Klimaatakkoord."

Over het eerder naar buiten brengen van het OIS-onderzoek zegt de woordvoerder: "Het OIS-onderzoek was in die hoedanigheid relevant voor Provinciale Staten. Uiteindelijk gaat OIS zelf over het moment van oplevering van het onderzoek."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]