Ga naar Content

Commissaris van de koning nog niet gevraagd voor ministerspost: "Zeg nooit, nooit"

NOORD-HOLLAND - Commissaris van de Koning Arthur van Dijk (VVD) is iedere laatste vrijdag van de maand te gast in de studio van NH Radio, waarbij hij in gesprek gaat over de actualiteit. Hij is sinds twee jaar de commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland. 

Foto: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

De verkiezingen zijn achter de rug en de formatie is begonnen. Tot verkenner Kajsa Ollongren gisteren per ongeluk papieren liet zien, toen ze gehaast het Haagse Binnenhof verliet vanwege een positieve coronatest. De formatie is vandaag opnieuw begonnen. Van Dijk vindt het goed dat er een debat komt over de gang van zaken. "Het is een valse start voor wat eigenlijk een snelle formatie had moeten worden", vertelt hij. 

Voor de provincie wil hij verschillende punten op de kaart zetten van het nieuwe kabinet. "Woningbouw, klimaat en mobiliteit zijn belangrijke thema's", vertelt Van Dijk. "Er zal veel moeten worden geïnvesteerd in woningbouw en in de bereikbaarheid van die woningen. We willen het integraal aanpakken, tegelijk woningen maken en de wegen daar naartoe."

De commissaris van de koning is nog niet gebeld door Mark Rutte voor een eventuele ministerspost. "Ik zeg nooit, nooit. Ik had ook niet op mijn bucketlist staan commissaris te worden en ik geniet er iedere dag van", zegt Van Dijk. Hij denkt ook dat de formatie van een nieuw kabinet nog niet op dat punt is beland.

Tekst loopt door onder foto.

Eerste Microsoft datacenter op Agriport A7 - Foto: NH Nieuws

Er is veel te doen rond de komst van datacenters in de gemeente Hollands Kroon. "Het verhaal over het drinkwater probeer ik te ontkrachten. Het is zo dat gezinnen verreweg het meeste drinkwater gebruiken, de datacenters gebruiken een klein percentage", vertelt Van Dijk. "Er is een enorme storm veroorzaakt, ik denk toch een storm in een glas water."

Hij ergert zich aan de nuance die op social media soms lijkt te ontbreken. "Tegenwoordig kun je alleen maar voor of tegen zijn. Ik pleit er juist voor om meer rust te nemen en erover na te denken." Er werd ook gesproken over chemicaliën die in het drinkwater zouden komen vanwege de datacenters. "Dat lijkt te gaan om zout. De gedeputeerde gaat dat extra uitzoeken."

Van Dijk licht ook toe wie er nu over de vergunningen voor de datacentra gaat, de gemeente Hollands Kroon of de provincie. "Er was wat onduidelijkheid over. Het is een erg ingewikkeld en technisch verhaal. Het heeft te maken met hoeveel energie zo'n datacenter nodig heeft", legt Van Dijk uit. Hij licht toe dat als je alle energie bij elkaar optelt, je komt tot een waarde waarop de provincie bevoegdheid heeft. "Het gaat ook over ruimte, watergebruik en allerlei zaken meer."

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.