Ga naar Content

Klappen coronacrisis vallen binnen twee maanden: "Eén op acht winkelpanden straks leeg"

Het aantal lege winkelpanden in het centrum van Haarlem is volgens Falco Bloemendal, Centrummanager Haarlem, nog niet direct zorgwekkend. Maar door de coronacrisis en de lockdown zijn de vooruitzichten somber. "Het is een beetje koffiedik kijken, maar ik houd rekening met één op de acht panden leeg als Den Haag niet met meer centjes over de brug komt."

De gevolgen van online-concurrentie van de afgelopen tien jaar zijn duidelijk zichtbaar in de Grote Houtstraat, de Gierstraat en op de Grote Markt. Overal staan winkelpanden leeg, maar volgens Falco Bloemendal is de frictieleegstand, zoals dat heet, rond de 5 à 6 procent en dat valt allemaal wel mee.

Het geeft de stad ruimte voor nieuwe ondernemers om zich er te vestigen en dat is nodig om in beweging te blijven. Maar Falco verwacht niet dat het hierbij blijft als er niet meer financiële steun uit Den Haag komt. "Zodra de winkels weer open gaan zullen mensen facturen gaan opsturen. En als iedereen dit tegelijkertijd doet, dat kan niet."

Auto verkocht

Ondernemers hebben rekeningen opgeschoven of uitstel van betaling gekregen, om tijdens de lockdown het hoofd boven water te houden. Maar als de winkels weer open gaan, moeten deze wel allemaal betaald worden. En daar is vaak geen geld voor. "Ondernemers maken hun pensioenpotjes op om van te leven, hebben hun auto's al verkocht. Er is niet meer geld om die rekeningen te betalen." Falco verwacht dat winkels noodgedwongen moeten stoppen of failliet gaan. 

"De achterstallige belasting en huur moet betaald worden dus ik begrijp dat voor veel ondernemers de klap binnen nu en twee maanden gaat vallen"

Nancy ten Brink eigenaresse Nencies Lingerie

Ook Nancy ten Brink, die zelf een lingeriezaak heeft in de Gierstraat, vreest meer leegstand in de binnenstad.  Nancy heeft een trouwe klantenkring uit het hele land en is gedurende de hele lockdown aan het werk geweest om de schade zoveel mogelijk te beperken. "Ik red het nog zeker wel een half jaar en ik voel een grote verantwoordelijkheid naar mijn personeel toe om open te blijven." Maar dat er iets moet gebeuren staat volgens haar vast. "Het water staat ons aan de lippen. Het mag niet meer te lang duren want dat trekken we niet.  Dan wordt Haarlem echt een spookstad."

Geen salaris

Falco Bloemendal is achter de schermen druk bezig om dat te voorkomen, door te kijken naar hoe lege plekken ingevuld kunnen worden of winkelpanden verkleind kunnen worden. Hij maakt zich serieuze zorgen om de situatie, vooral ook om die van de ondernemers zelf. "Het is nogal wat hè, als de overheid zegt, je mag niet meer werken, je krijgt geen salaris meer, succes!"

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]