Ga naar Content

Einde 'red light district' in zicht: aan/uit-sensor voor rode lampen op windturbines

WIERINGERMEER - Er is een oplossing voor de lichthinder van de rode lampen op windturbines in het Windpark Wieringermeer. Het rode licht is een waarschuwing voor naderend vliegverkeer. Mogelijk kunnen de windmolens een zender krijgen, zodat de lampen alleen aan gaan zodra een vliegtuig nadert.

Foto:

Afgelopen maand heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen. Hierin wordt de regering gevraagd om binnen twee jaar de lichthinder van windmolens weg te nemen. Bij alle windmolens met een tiphoogte hoger dan 150 meter staat altijd het licht aan. Het is de bedoeling dat het licht straks alleen aan gaat als er een vliegtuig in de buurt komt.

'Red light district'

Het rode licht boven op de windmolens van Windpark Wieringermeer roept veel weerstand op onder de omwonenden. Het gebied wordt gekscherend ook het 'red light district' genoemd. Vooral het gegeven dat het 's avonds nooit meer echt donker is, vinden ze lelijk.

Om ervoor te zorgen dat de lampen aangaan, krijgen vliegtuigen een transponder. Vaak hebben ze die al en daarmee stuurt het vliegtuig een signaal uit. Windmolens met een ontvanger zetten daarna automatisch het licht aan. Dit systeem is in Duitsland uitgebreid getest. Daar is de lichthinder door windparken voor een groot deel afgenomen.

Lees ook

Nederlandse windenergiebedrijven, waaronder Vattenfall van Windpark Wieringermeer, zijn positief over de ontwikkeling. Ook zij willen zo weinig mogelijk overlast voor de omgeving. Zij gaan in overleg met onder meer de provincie en het Rijk de toekomstige ontwikkelingen onderzoeken.

Aan/uit

Het aan- en uitgaan van de rode lichten op de turbines, kan overigens wel gevolgen hebben voor de helikopters van Vliegkamp De Kooy in Den Helder. Hierover gaat de gemeente Hollands Kroon in gesprek met Vattenfall, ECN Wind Energy Facilities van het Windpark Wieringermeer en de provincie. De gemeente gaat ook in overleg met de andere eigenaren van windparken in de gemeente.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]