Ga naar Content

Windpark Wieringermeer wordt vandaag officieel geopend: "Grootste van Nederland"

WIERINGERMEER - Na drie jaar bouwen wordt vanmiddag het grootste windpark op land in Nederland officieel geopend. Energiebedrijf Vattenfall heeft 81 nieuwe molens in het gebied geplaatst, de laatste volgt volgend jaar. Vanwege de coronacrisis zal de opening vooral online gebeuren.

Windpark Wieringermeer wordt vandaag officieel geopend - NH Nieuws

Wie nu de Wieringermeer in komt, kan er niet omheen. Vanuit elke hoek rijd je bij wijze van spreken tegen de windmolens aan. "Het is een bijzondere dag", zegt projectdirecteur Ruben Lindenburg. "We zijn trots dat we het grootste park vanmiddag kunnen openen. We bouwen in totaal 82 molens die stroom opwekken voor zo'n 370.000 huishoudens."

Landschap

De komst van het park zorgde voor veel discussie en ook het eindresultaat valt niet bij iedereen in de smaak. Er wordt in de Wieringermeer stevig gemopperd over de verandering van het landschap. "We kennen de kritiek en ik begrijp het ook", zegt Lindenburg daarover. "Als je ziet wat we gebouwd hebben in relatief korte tijd, dan snap ik dat mensen daar aan moeten wennen. Tegelijkertijd is de missie van ons bedrijf om in één generatie fossielvrij te leven en daar past dit heel goed in."

De bouw heeft door de coronacrisis een stevige uitdaging gehad. Met honderden werknemers in het gebied moest er goed worden nagedacht over de maatregelen. Lindenburg: "We liepen hier soms met 200 of 300 man rond en moesten dan afstand houden. Vooral in kabelsleuven of in de windmolen is dat lastig. En we hadden zo'n 60 man uit het buitenland hier rondlopen. Dus toen begin maart alles in Europa op slot ging, hebben we gevraagd of ze wilden blijven werken. Normaal was het drie weken op, een week thuis. En dat hebben ze gedaan. Sommigen zijn hier drie maanden achtereen blijven werken."

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto:

Rode lichtjes

Niet alleen de hoeveelheid molens is even 'wennen'. Als het donker wordt, schakelen de witte lichtjes op de molens uit en gaan de rode lichtjes aan. Het gebied is daarom gekscherend ook wel 'the red light district' genoemd. "Ik was gisteravond in het gebied en het valt mij ook enorm op. Ik begrijp dat mensen ook daar aan moeten wennen. Wij moeten ons alleen wel aan de regels voor de veiligheid voor de luchtvaart houden. Daarom zitten die lampen er op."

Inmiddels draaien, vooral aan de oostkant van de Wieringermeer de molens al. "Omdat het zo'n groot project is, gaat niet alles in één keer. We hebben inmiddels zo'n 60 windmolens volledig draaien. Ze zijn wel allemaal al op het net aangesloten. We gaan nu de fase in van testen en kijken of ze het goed doen. En daarna gaan ze volledig draaien", zegt projectdirecteur Lindenburg. Hij verwacht dat het werk in de lente van volgend jaar helemaal af zal zijn.

Datacentres

Als de molens stroom beginnen te leveren, dan zal een deel richting de datacenters op Agriport gaan. "Wij leveren onze stroom via het nieuwe onderstation in Middenmeer af aan het landelijke netwerk. En iedereen kan daar van afnemen. En in die zin maken we geen onderscheid in klanten. Niet alles gaat overigens naar de datacenters. We houden ongeveer 40 procent over. Dat is stroom voor zo'n 150.000 huishoudens."

De opening van het grootste windpark op de vaste wal in Nederland is vanmiddag om 16.00 uur. Dan zal ook de definitieve naam van het park bekend worden gemaakt. Vanwege de coronacrisis is een bijeenkomst op locatie niet mogelijk. Het bedrijf heeft er daarom voor gekozen om de opening vanuit een studio in Utrecht te presenteren. Die is online te volgen via openingwindparkwieringermeer.nl

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]