Ga naar Content

Opbouw van grootste windmolenpark van Nederland gestart in Wieringermeer

Energieleverancier Vattenfall begint deze week met het optuigen van 82 windmolens. Samen met zeventien windmolens van ECN wordt het Windpark Wieringermeer het grootste land-windpark van heel Nederland.

Op 8 mei zijn de eerste torendelen met een speciaal transport aangekomen op het toekomstige Windpark Wieringermeer. Hieraan voorafgaand zijn er funderingen aangebracht, wegen aangelegd en kabels getrokken. Vanaf nu kan het snel gaan.

"We zijn er klaar voor. We hebben tien jaar getrokken aan dit project. En binnenkort gaan de eerste windmolens omhoog", vertelt Ruben Lindenburg, projectdirecteur van Windpark Wieringermeer trots aan NH Nieuws.

Lees ook: Eerste molens Windpark Wieringermeer vanaf 2019 in bedrijf

In tegenstelling tot de oude windmolens, die kriskras in het boerenlandschap stonden, worden de nieuwe molens in rechte lijnen aangelegd. Volgens de plannenmakers levert dat minder horizonvervuiling op.

Rendement
De nieuwe molens worden daarentegen wel bijna twee keer zo groot en leveren volgens Vattenfall vier tot vijf keer zoveel rendement op.

De komende maanden zullen er meerdere bijzondere transporten plaatsvinden naar het windpark. Zo worden de 58 meter lange wieken door extra lange vrachtwagens naar de Wieringermeer vervoerd. Een flinke klus die de nodige stuurmanskunst en organisatie vraagt.

Lees ook: Windmolenpark Wieringermeer komt er definitief

Tegen de komst van de windmolens was veel bezwaar van omwonenden. De Raad van State oordeelde echter in 2016 dat de bezwaren ongegrond waren. Vanaf dat moment stond niets meer de aanleg van het windpark in de weg.

Aan het eind van dit jaar moeten alle windmolens er staan en kunnen de omwonenden wennen aan het veranderde landschap, waarin de 178 meter hoge windmolens alomtegenwoordig zijn.

Jouw Noord-Holland
Noord-Holland is misschien wel de meest innovatieve provincie als het gaat om kenniseconomie en circulaire economie. De provincie stimuleert op tal van gebieden initiatieven die hieraan bijdragen. In Jouw Noord-Holland laten we dat zien met nieuwsverhalen en video's op onze online platformen én op radio en tv. Jouw Noord-Holland wordt gemaakt in samenwerking met de provincie Noord-Holland.