Ga naar Content

Eerste 'donkertemeter' in Noord-Holland: "Vogel kan gordijnen niet dicht doen"

HIPPOLYTUSHOEF - Hoe donker is het rond het Waddengebied en blijft dat zo? Om dat in de gaten te houden, plaatst Natuur en Milieufederatie Noord-Holland 'donkertemeters' langs de Waddenkust. De eerste staat in Hippolytushoef bij het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont.

Foto: NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

De donkertemeter maakt onderdeel uit van het project 'Donkerte van het Waddengebied'. Het meetpunt is onderdeel van een netwerk rond de hele Waddenkust. Een tweede meetpunt voor Noord-Holland komt binnenkort bij de Helderse Vallei in Den Helder. Via een speciale website is nu al te volgen hoe donker het is. De metingen zijn bedoeld om bewoners, ondernemers en gemeenten te stimuleren de hoeveelheid licht te reduceren.

Gordijnen

Duisternis wordt steeds schaarser, zegt Natuur en milieufederatie Noord-Holland. Niet voor niets is Wieringen als meetpunt gekozen. "Er is heel veel lichtvervuiling, maar hier op Wieringen is het heel donker. Dat komt ook door het Waddengebied", vertelt Marjolijn Krul van Natuur en Milieufederatie Noord-Holland aan NH Nieuws.

Krul: "Gemeenten zoals Hollands Kroon hebben al eerder een verklaring ondertekend om zich in te zetten om de Waddenzee als werelderfgoed te behouden en licht is van grote invloed op de natuur. Vogels hebben aantoonbaar last van lichtvervuiling. Zij kunnen niet even de gordijnen dicht doen."

Donkertemeter houdt lichtvervuiling Waddengebied in de gaten - NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

André Lont van het Wieringer Eilandmuseum wilde maar wat graag meewerken. Hij weet als geen ander hoe donker het kan zijn. "Ik woon hier al heel mijn leven en duisternis is heel belangrijk voor de rust. Er komen echt mensen speciaal hiernaartoe om van de duisternis te genieten." 

En ook Lont ziet de bedreigingen oprukken. "Vooral vanuit het kassengebied in de Wieringermeer. Als het bewolkt is, weerkaatst het licht op de wolken en zien wij hier helemaal het licht van de kassen. Dat is een ontwikkeling die wij hier op Wieringen niet prettig vinden. 

Sterren

Om bewoners, recreanten en toeristen van de duisternis te laten genieten, komt bij museum Jan Lont op termijn een 'duisternis belevingsplek' waar het hele jaar door activiteiten kunnen worden gehouden. En volgend jaar start een expositie over verlichting en navigatie in het donker voor de komst van de elektriciteit. "Het voordeel van duisternis is dat je heel veel sterren kunt zien."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]