Ga naar Content

Reddingsbrigade bezorgd om lange wachtlijsten voor zwemles

AMSTERDAM - De wachtlijst voor gemeentelijke zwemlessen is sinds corona opgelopen van 3 naar 9 maanden. Normaal gesproken deelt de gemeente 3300 zwemdiploma's uit per jaar, afgelopen jaar was dat 1100. Op dit moment is er niet genoeg water beschikbaar om de achterstanden snel in te lopen. Een zorgelijke ontwikkeling, zegt de Reddingsbrigade.

Deze week zijn de zwemlessen weer van start gegaan. Het wordt keihard aanpoten voor de Amsterdamse badjuffen en -meesters. De wachttijd voor gemeentelijke zwemlessen is opgelopen tot 9 maanden en dat leidt tot onveilige situaties, zegt de Reddingsbrigade. Ondertussen is het voor de kinderen vooral fijn dat ze eindelijk weer lekker in het water kunnen plonzen.

Reddingsbrigade bezorgd om lange wachtlijsten voor zwemles - NH Nieuws

Bijna dagelijks krijgen zwemscholen van ouders de vraag: 'kan mijn kind nog voor de zomer afzwemmen?' "Dat snap ik wel, want dat is handig voor in de vakantie," zegt Betty Heimans van zwemvereniging Watervrienden Amsterdam. Maar ze moet veel ouders teleurstellen. "De wachtlijst loopt al maanden vol, en we willen ook dat kinderen plezier hebben, we gaan geen diploma’s stampen."

Ook bij zwemschool De Oceaan staan ouders te trappelen, maar eigenaar Mohammed Ben-Zzine benadrukt dat het tijd kost om je diploma te halen. Hij ziet dat sommige kinderen het zwemmen tijdens de lockdown verleerd zijn. Bij hem en bij andere particuliere zwemscholen is het erg druk. "De hoeveelheid water in Amsterdam is beperkt, we moeten daar nu over praten met het zwembad om er beter gebruik van te kunnen maken, zodat we meer lessen kunnen gaan geven."

Extra inzet van de reddingsbrigade

De Reddingsbrigade is door twee verdrinkingen vorig jaar begonnen met toezicht op IJburg. Vanaf 1 mei wordt dit toezicht standaard, met een bezetting van 4 personen. Dit initiatief is genomen door het stadsdeel Oost en de Veiligheidsregio. Walter Weg van de Reddingsbrigade ziet ook dat er steeds meer wordt gezwommen in de stad. "Overal waar water is, zijn ze tegenwoordig aan het zwemmen." Maar de reddingsbrigade heeft niet genoeg vrijwilligers om op meer plekken een oogje in het zeil te houden. "We starten binnenkort een wervingscampagne voor nieuwe vrijwilligers."

Dus moeten we vooral zelf extra oplettten. Walter Weg adviseert:  "Als je kind geen diploma heeft, ga dan niet dieper het water in dan tot je knieën. En  voor wat oudere kinderen geldt: ga niet alleen zwemmen, spring niet van bruggen af, en ga daar zwemmen, waar veiligheidsmaatregelen zijn genomen. Let in het begin van het zwemseizoen dan nog op, dat je niet te koud wordt. Daar verkijk je je snel op. En ouders? Kijk niet op je telefoon, maar naar je kind!"

De gemeentelijke zwemscholen verwachten in 2022 weer terug te zijn op het oude niveau van 3 maanden wachttijd voor de start van zwemlessen. Dat willen ze vooral doen door maximale openingstijden voor zwemlessen en ook les tijdens de vakanties en op zondagen.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]