Ga naar Content

Zeker 9.000 afspraken afgezegd door tijdelijke stop op AstraZeneca-vaccin

NOORD-HOLLAND - Nederland stopt de komende twee weken met het vaccin van farmaceut AstraZeneca. Zeker 9.000 Noord-Hollanders krijgen binnenkort bericht dat hun vaccinatie niet door kan gaan. Als dat eind maart wel weer kan, verwacht de GGD een inhaalslag te maken.

Beeld ter illustratie - Foto: BSR Agency / Niels Wenstedt

De afgelopen dagen waren er berichten dat het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut bijwerkingen zou hebben. Gevaccineerden in onder andere Denemarken en Noorwegen kregen last van bloedstollingen. Hoewel onder meer het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) stelt dat de bijwerkingen niet door het vaccin komen, neemt de overheid het zekere voor het onzekere en wordt het prikken voor twee weken stopgezet tot er meer bekend is.

De afgezegde afspraken zijn van mensen die hun eerste prik zouden krijgen, maar ook van mensen die voor de tweede keer terug zouden komen. Deze groep komt volgens de GGD niet in de problemen, omdat er tussen de eerste en tweede prik twaalf weken mag zitten. De instantie laat aan NH Nieuws weten dat iedereen die vandaag een vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin zou krijgen, een sms ontvangt of wordt gebeld.

Consequenties voor verschillende regio's

Van de 9.000 afgezegde afspraken zijn er 4900 in Amsterdam. De Gooise GGD zegt voor de komende twee weken 1.578 afspraken af en in de regio Zaanstreek-Waterland ligt het aantal vaccinaties dat is komen te vervallen op 978.

Ook in de regio Kennemerland gaat het volgens een woordvoerder van de GGD om ruim 900 afspraken. Een vaccinatielocatie in Beverwijk gaat pas op 22 maart open in plaats van vandaag. De priklocaties in Haarlem en bij Schiphol zijn deze week wel geopend volgens de normale tijden. 

Voor GGD Hollands Noorden zijn er tot 28 maart 839 afspraken afgezegd. Alleen in Middenmeer werd in deze regio het AstraZeneca-vaccin toegediend, zegt een woordvoerder. In de regio Alkmaar zouden alleen zorgmedewerkers het middel hebben gekregen. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Wanneer uit onderzoek blijkt dat het AstraZeneca-vaccin veilig is en het prikken weer hervat kan worden, hoeven mensen niet lang te wachten op een nieuwe afspraak. Jacqueline Toolen, woordvoerder van de GGD GHOR, de overkoepelende vereniging van de GGD's, vertelt dat ze via het RIVM na deze periode extra vaccinaties geleverd krijgen. "Als we de vaccinaties na 28 maart weer kunnen oppakken, kunnen we een inhaalslag maken met de extra vaccins."

"Als we de vaccinaties na 28 maart weer kunnen oppakken, dan kunnen we een inhaalslag maken met de extra vaccins”

Jacqueline Toolen, woordvoerder van de GGD GHOR

De Landelijke Huisartsenvereniging LHV en ouderenorganisatie ANBO vinden het besluit om tijdelijk te staken met het AstraZeneca-vaccin verstandig. "Voor alles moet onrust worden voorkomen", zegt een woordvoerder van de ANBO.

Landelijk

Landelijk gaat het volgens het coronadashboard van de Rijksoverheid om bijna 290.000 mensen die de komende twee weken gevaccineerd zouden worden met het veelbesproken vaccin.

Vooral medewerkers in de gehandicaptenzorg en wijkverpleging, mensen met het syndroom van Down, morbide obesitas en thuiswonenden van 60 tot en met 64 jaar zouden het vaccin krijgen.

De GGD zou de komende twee weken 43.000 prikken zetten, bedoeld voor medewerkers werkzaam in de langdurige zorg. De andere prikken worden door huisartsen, ziekenhuizen en zorginstellingen gezet.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.