Ga naar Content

Klimaatalarm in Waterland: minuut stilte, klokken luiden en lawaai

BROEK IN WATERLAND - Op verschillende plekken in het land is vanmiddag veel lawaai te horen geweest, ook in Broek in Waterland. Het maakt deel uit van het Klimaatalarm, een initiatief van de 'Klimaatcrisis Coalitie' waarbij elf grote organisaties zijn aangesloten. Met de actie willen de deelnemers hun zorgen over het klimaat uiten en anderen aanmoedigen aan het klimaat te denken als ze gaan stemmen.

Klimaatalarm in Waterland: minuut stilte, klokken luiden en lawaai - NH Nieuws

"Klimaat is niet links of rechts", zegt Gabi Both, die de manifestatie in Broek in Waterland organiseert. "Maar kijk wel wat de partij die je kiest doet aan het klimaat." Ze zegt haar stem te willen laten horen voor de kinderen en kleinkinderen van de toekomst.

Even daarvoor is ze met een groepje van 25 mensen aan komen fietsen. Op verschillende plekken in de streek gebeurt hetzelfde. Er is bewust voor gekozen van tevoren niet al te veel mensen te zoeken om mee te fietsen: de actie moest coronaproof worden georganiseerd. 

Nadat er de nodige spandoeken zijn uitgerold luidt de kerkklok. Een minuut stilte en daarna een hels kabaal.

"Er moet rap iets gebeuren"

Actievoerder Simon Gaastra vindt dat het klimaat in aanloop naar de aanstaande verkiezingen onvoldoende aandacht krijgt. "En ik vind het wel belangrijk, omdat het klimaat snel verandert en er rap iets moet gebeuren."

Hij roept stemmers op 'goed na te denken over groen en klimaat als je je stem uitbrengt'. "Laat dat echt goed meewegen, want ik geloof echt dat het heel erg belangrijk is. Misschien niet zozeer voor mezelf - ik ben een stuk in de zestig - maar voor kinderen en kleinkinderen." 

Tekst loopt door onder de foto 

Foto: NH Nieuws

Volgens Gaastra kan het lawaaiprotest een verschil maken. "Ik denk dat mensen erop attent worden gemaakt dat er meer is dan wat we vooral horen in de media. En dat het mensen aanzet tot nadenken." 

Ines Rinke is bij het protest aanwezig omdat ze het 'echt beangstigend' vindt wat er met het klimaat gebeurt. "Dat vind ik al twintig jaar, maar het wordt maar niet beter. En de rechtse politiek vind ik dood- en doodeng. Dus het dan zelf maar doen."  

Ze benadrukt dat klimaat een apolitiek thema zou moeten zijn. "Maar een aantal politieke partijen doet er veel meer voor. En op die manier is het wel politiek." Of het protest veel uitmaakt betwijfelt ze, al hoopt ze dat ze sommige kiezers nog kan overtuigen door hun stem te heroverwegen. "Laat ik nog een keer kijken, laat ik nog een keer nadenken."  

Ook op andere plekken in de provincie wordt meegedaan, zoals hier in Hoorn bij Schouwburg Het Park.  Gisteren liet deelnemer Margriet Lakeman aan WEEFF Radio weten waarom zij hier staat. "Het is vlak voor de verkiezingen. Wij vinden dat er een daadkrachtiger en eerlijker beleid moet komen door bijvoorbeeld de grote vervuilende bedrijven zwaarder te belasten en door de kleine bedrijven en de burger te helpen met het maken van groene stappen."

Tekst loopt door onder de video.

Klimaatalarm in Hoorn - WEEFF/ Ehwald Rietveld

In het Westerpark in Amsterdam werd ook gedemonstreerd. "Het is jammer dat niet het hele park vol kan staan met mensen", vertelt een man. "Ik hoop dat de boodschap toch overkomt", vervolgt hij. "Mijn grootste droom is dat alle auto's met gas, vervangen kunnen worden door elektrische auto", vertelt een kind dat ook meedeed.  

Ook in Wijk aan Zee werd er meegedaan aan het klimaatalarm. In Wijk aan Zee kan dat niet los worden gezien van de milieuoverlast van Tata Steel. "Gezondheid is een groot goed en we moeten zorgen dat Tata Steel ook verduurzaamt", vertelt een deelnemer aan NH Nieuws. 

Klimaatalarm in Wijk aan Zee - NH Nieuws/Fred Segaar

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]