Ga naar Content

Hovocubo-coach Sander van Dijk kraakt besluit KNVB: "In elk scenario problemen"

ZWAAG - De beslissing om de zaalvoetbalcompetitie op te schorten, komt bij Hovocubo niet uit te lucht vallen. Maar de plannen voor play-offs om het Champions League-ticket en de voorgestelde Regio Cup leiden bij coach Sander van Dijk wel tot grote frustratie. "In elk scenario ga je als KNVB problemen over jezelf afroepen."

Foto:

"In eerste instantie was ik teleurgesteld en direct daar achteraan vond ik het begrijpelijk", zegt Van Dijk over toen hij hoogte kreeg van dat de eredivisie zaalvoetbal niet meer wordt hervat dit seizoen. "Eigenlijk alle sporten om ons heen zijn gestopt en wij zijn een binnensport. Gezien de oplopende curve is het nu ook niet verantwoord. Als je alles bij elkaar optelt is het een volledig verloren seizoen geweest", vertelt de zaalvoetbalcoach in gesprek met NH Sport.

Play-offs

De KNVB heeft besloten om een play-off te willen organiseren om te bepalen wie de Champions League in gaat. Normaal gesproken krijgt de kampioen het ticket. Maar omdat in de competitie dusdanig weinig wedstrijden zijn gespeeld, is het niet legitiem om 't Veerhuys, de koploper op het moment van stoppen, Europa in te sturen. "Prachtig dat er gekeken wordt naar wat er wel kan", reageert Van Dijk. "Maar de selectiecriteria vind ik niets."

"Als je zo een play-off moet spelen, denk ik dat we helemaal de plank misslaan"

Hovocubo-coach sander van dijk

Indien er volgende maand weer iets mogelijk is zouden de beste acht clubs van de afgelopen tien jaar met elkaar gaan strijden om het felbegeerde Europese ticket. De opzet leidt bij Van Dijk tot gefronsde wenkbrauwen. "Als je zo een play-off moet spelen, denk ik dat we helemaal de plank misslaan. Het gaat mij niet om wie het ticket krijgt. Dat kan je ook gewoon met acht ploegen in een kommetje stoppen en eentje eruit trekken."

Bij de acht ploegen zit onder andere AGOVV, de huidige nummer veertien. Op basis van de laatste tien jaar mogen zij meedoen aan de play-offs. White Stones, dat vijfde stond op moment van stoppen, wordt vanwege de historie uitgesloten. Vreemd vindt Van Dijk. "Desnoods gaat niemand naar de CL. Het gaat mij erom dat het fairplay is en dit wordt op deze manier nooit fairplay."

"Het lijkt op een geforceerd doortrappen van iets. Daar wordt niemand gelukkig van"

HOVOCUBO-coach Sander van DIJK

Testen op corona

Om het zaalvoetbal weer helemaal op te starten, zal het virus onder controle moeten zijn. Daarnaast verwacht de coach dat het lastig wordt om iedereen in het zaalvoetbal zorgvuldig te testen. De kosten zijn voor eigen rekening en om verantwoord wedstrijden te kunnen spelen, moet dat een aantal per week gebeuren. "Dat is niet op te brengen."

Van Dijk vindt het vervelend dat het zaalvoetbal iedere keer aan het lijntje wordt gehouden. Hij vergelijkt de situatie met die van de horeca. "Iedere keer krijg je nieuwe hoop, maar eigenlijk word je continu teleurgesteld. Iedereen is gebaat bij duidelijkheid. Iedereen moet steeds weer nieuwe plannen maken, want het is niet realistisch. Het lijkt op een geforceerd doortrappen van iets. Daar wordt niemand gelukkig van."

Regio Cup

Als alternatief voor de zaalvoetbalcompetitie heeft de KNVB de Regio Cup voorgesteld. Daarin zouden de clubs een soort oefenwedstrijden tegen elkaar spelen om toch wedstrijdritme en fitheid te behouden. "Hoe kan je dat wel doortrappen? Regio Cup, waar gaat dat over? Ik zie het als walking-football 7-tegen-7. Het zijn wel oefenwedstrijden, maar voor wat?", stelt Van Dijk, die laat weten dat het laatste woord nog niet gesproken is over de play-offs en de Regio Cup.

De komende tijd moet meer duidelijk worden hoe het zaalvoetbal weer opgestart gaat worden.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]