Ga naar Content

De Peiling: Zijn de stikstofplannen te streng voor boeren?

NOORD-HOLLAND - De Eerste Kamer nam afgelopen week de stikstofwet aan. De kern van het plan is dat er minder stikstof in de natuur komt en dat tegelijkertijd bouwprojecten moeten kunnen doorgaan, zo meldt de NOS. In dat streven speelt de landbouw - volgens het RIVM de grootste uitstoter van stikstof - een belangrijke rol. De boeren voelen zich nu aangewezen als hoofdschuldige.

Foto:

De commotie rondom de stikstofcrisis begon in 2019. De Raad van State besloot destijds dat de overheid te weinig deed om de stikstofuitstoot te verminderen. Om de stikstofuitstoot te verminderen, zijn de ogen sindsdien vooral gericht op de drie grootste uitstoters: de agrarische sector, het verkeer en de industrie.

Standpunten

Stikstof komt in de programma's van alle politieke partijen voor de Tweede Kamerverkiezingen voor. De standpunten over de industrie, de veehouderij en natuur zijn daarin divers. Partijen als D66 en Groenlinks willen dat er meer natuur bij komt. D66 wil onder andere natuurgebied Markerwadden uitbreiden om de natuur- en waterkwaliteit van het Markermeer te versterken. De ambities van Groenlinks gaan nog verder: de partij wil dat er 100.000 hectare natuur bijkomt in Nederland, een gebied ter grootte van de Veluwe.

Doelstelling

Om de doelstelling van stiktofhalvering in natuurgebieden te halen, wordt er volgens de nieuwe partij BoerBurgerBeweging (BBB) te veel gekeken naar de landbouw en te weinig naar andere sectoren. Zo ziet Partij voor de Dieren een krimp van 75 procent van de veestapel als noodzakelijk om 'de natuur weer lucht te geven zodat zij kan herstellen van de jarenlange overbemesting'. Ook Groenlinks is voor een drastische inkrimping, maar vindt dat boeren meer steun moeten krijgen omdat "zij de afgelopen jaren door CDA en VVD-kabinetsbeleid aan hun lot zijn overgelaten", zegt Kamerlid Laura Bromet tegen NH Nieuws.

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].

Lees ook