Ga naar Content

Gemengde reacties op nieuwe stikstofwet : "Belachelijk hoge eisen gesteld"

WEST-FRIESLAND - De nieuwe stikstofwet van demissionair minister Carola Schouten kreeg vandaag een meerderheid in de Eerste Kamer en is daarmee een feit. Het akkoord op de wet zorgt voor gemengde reacties in de regio. Zo is de woordvoerder van de Land- en Tuinbouworganisaties West-Friesland blij met meer zekerheid en snapt René Staal, melkveehouder uit Berkhout, niet dat de wet er met de huidige berekeningen door is gekomen. "Deze berekeningen kloppen niet, maar zijn tóch gebruikt voor deze wet."

Foto: Adobe Stock

Nadat de Tweede Kamer al eerder instemde met het wetsvoorstel van het kabinet, werd er vandaag door de Eerste Kamer in Den Haag over gestemd. Naast de coalitiepartijen stemden ook oppositiepartijen in met het voorstel van demissionair minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

In de nieuwe wet staat dat zeker veertig procent van de 'stikstofgevoelige' natuur in Nederland in 2025 weer helemaal gezond moet zijn. Dat percentage moet in 2035 opgelopen zijn tot ongeveer 75 procent.

Blij met zekerheid

Joeri Ham, woorvoerder van de Land- en Tuinbouworganisatie West-Friesland, stelt dat er nog een hoop ogen en haken aan de nieuwe wet zitten, maar zegt blij te zijn dat er meer zekerheid en duidelijkheid is gekomen voor een groot aantal bedrijven.

"Dat gaat met name om de zogeheten pasmelders en de interimmers", legt hij uit. "Dat zijn bedrijven die eerder nooit iets geregeld hebben of in de bedrijfsvoering hebben doorgevoerd. Zij hebben wat de natuurbeschermingswet betreft geen vergunning, konden deze ook niet aanvragen. Door de aanname van deze nieuwe wet kunnen zij nu stappen gaan maken."

De woordvoerder vertelt aan WEEFF dat er omtrent de wet nog een hoop zaken geregeld moeten worden. Zo moet volgens hem de depositie van stikstof op de grond nog berekend worden en is het reductiedoel van stikstof voor 2035 onhaalbaar. "Op heel veel punten gaan we dat gewoon nog niet halen", laat hij weten.

Ham wil zich graag op de toekomst voor de land- en tuinbouworganisaties richten, en hoewel ze niet helemaal tevreden zijn over de aanname van de nieuwe stikstofwet, is hij blij dat er voor een groot aantal bedrijven meer zekerheid is. "En dat is iets waar we niet aan voorbij willen gaan", aldus de woordvoerder.

Verkeerde berekeningen

Volgens René Staal, melkveehouder in Berkhout, zorgt het aannemen van de stikstofwet door de Eerste Kamer juist voor meer onzekerheid voor boeren. Hij stelt dat de nieuwe normen en eisen die gesteld worden met de nieuwe wet te hoog en onrealistisch zijn.

"Het is heel raar, want het kabinet heeft eerder de onafhankelijke commissie Hordijk in het leven geroepen. Zij hebben het programma en de berekeningen die gedaan zijn tegen het licht gehouden en doorberekend", zegt Staal.

"Daar kwam uit dat deze berekeningen niet klopten, maar tóch zijn ze gebruikt voor het maken van deze nieuwe stikstofwet. Deze berekeningen sluiten niet aan op de werkelijkheid."

"Deze nieuwe stikstofwet is funest voor Nederland en lost niets op"

René staal, melkveehouder uit berkhout

De nieuwe stikstofwet, die vanmiddag een meerderheid kreeg in de Eerste Kamer, is volgens de melkveehouder 'funest' voor Nederland. "Met deze wet is iedere inwoner en iedere auto die hier rijdt er een teveel", stelt hij. "Omdat er belachelijk hoge eisen gesteld worden wat betreft de uitstoot van stikstof. De kritische waarden zijn nu vanaf nu altijd te hoog. Wat er ook gedaan wordt."

Staal vertelt aan WEEFF dat de agrarische sector al sinds 1980 bezig is om de stikstofuitstoot te verminderen. Hierbij moet onder meer gedacht worden aan het houden van minder koeien per bedrijf, het emissie-armer maken van de stallen en de bemesting, en het aanpassen van het voer voor de dieren in veehouderijen.

Door de nieuwe wet zou het in de toekomst mogelijk moeten zijn om meer woningen te bouwen. Er heerst een schrijnend tekort aan huizen en de wachtlijsten voor een sociale huurwoning puilen uit. René Staal denkt echter dat het door deze nieuwe stikstofwet juist moeilijker gemaakt is om nieuwe woningen te bouwen. "Doordat alle waarden door deze nieuwe wet aan hun tax zitten. Deze nieuwe wet lost niets op."

Lees ook

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]