Ga naar Content

Bobeldijkse boer protesteert in Den Haag: "Met deze regel krijg je weggooikoeien"

BOBELDIJK - Boeren zijn boos over de voermaatregel die minister Schouten in september in wil laten gaan en komen op deze laatste dag voor het zomerreces in protest. Ook René Staal uit Bobeldijk is in Den Haag om zijn stem te laten horen. De boeren mogen straks minder eiwit voeren en vrezen voor de gezondheid van hun koeien. 

Foto: NH Nieuws

Melkveehouder René Staal vindt het belangrijk dat hij en zijn collega's gehoord worden. "Veel boeren zijn moegestreden", merkt hij. "Ze denken: laat het maar over ons heen komen, we passen ons wel weer aan." Maar Staal geeft nog niet op. "Iemand moet het doen. Ik leg me er niet bij neer." Hij is gefrustreerd over de zoveelste regel die hem wordt opgelegd.

De boeren mogen vanaf september minder eiwit voeren aan de koeien, want eiwit zorgt voor meer ammoniak in de mest en dat is slecht voor het milieu. Een maatregel die volgens Staal weinig oplevert en bovendien slecht is voor de boer en de koe.

"De eiwitten geven de koe meer weerstand:, legt Staal uit. "En een gezonde weerstand is een gezonde koe. We doen met zijn allen zo ons best om 'duurzame' koeien te krijgen die lang mee gaan voor de melk, maar op deze manier krijg je weggooikoeien: als de gezondheid niet goed is gaan ze ook niet langer mee."

Minder eiwitten binnenkrijgen geeft vooral drachtige koeien extra risico: het kalfje in de buik kan namelijk bij te weinig eiwit een ontwikkelingsachterstand oplopen, aldus Staal.

"Op deze manier krijg je weggooikoeien: als de gezondheid niet goed is gaan ze ook niet langer mee" 

Rene Staal - boer

Niet alleen de boeren zijn tegen het plan, ook de Tweede kamer twijfelt: zij willen dat de komende drie weken de uitstootwinst herberekend wordt door het Sociaal Cultureel Planbureau, maar minister Schouten legt dit naast zich neer. Volgens René Staal levert het minimale winst op en komt er nog een probleem bij. "We geven de koeien sojaschroot zodat ze meer eiwitten binnenkrijgen. Dat is een restproduct van soja en als de koe het niet eet moet de producent dat exporteren wat ook weer uitstoot oplevert."

Hopeloos

In eerste instantie gaat het om een proef en zijn de maatregelen in september voor vier maanden van kracht, maar deze mag volgens Staal stilzwijgend verlengd worden. "Wij hebben niet het idee dat onze actie nu nog gaat helpen voor september, maar we hopen in ieder geval te voorkomen dat het stilzwijgend verlengd wordt in januari. Vier maanden op dieet redden onze koeien wel, maar daarna gaat het invloed hebben."

In onderstaande video legt René Staal uit wat de maatregel voor hem inhoudt:

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook