Start van hoofdcontent

BEVERWIJK

nl

Corona-uitbraak Huis ter Wijck eist 'omvangrijk' aantal slachtoffers

10 maart 2021, 18.30 uur · Aangepast 10 maart 2021, 20.21 uur · Door Ruth Oei

BEVERWIJK - De maand februari is 'één van de zwartste maanden uit de geschiedenis van Huis ter Wijck'. Dat schrijft ViVa! Zorggroep in een mail aan bewoners en familieleden van het zorgcentrum. Ze doelt hiermee op het aantal slachtoffers dat afgelopen maand is overleden aan corona. Hoeveel bewoners er exact zijn overleden aan de gevolgen van het virus wil ViVa! Zorggroep, waaronder Huis ter Wijck valt, niet kwijt. 

Foto: Verzorginghuis Huis ter Wijck in Beverwijk - NH Nieuws/ Dennis Mantz

"We geven geen aantallen vanwege de privacy. Daarin is iedere organisatie anders, maar ons beleid is al sinds het begin van de pandemie om dat niet te doen", zo zegt Jeannette Ronchetti, directeur zorg bij ViVa! Zorggroep. 

"Het exacte aantal slachtoffers maakt ook niet zoveel uit, het is voor betrokkenen en familieleden verdrietig, ook voor onze medewerkers is het hard werk en naar", aldus Ronchetti. "Of het er nou tien zijn of meer, daar doen we geen mededelingen over, maar dat het omvangrijk is, dat is wel duidelijk."

Omvangrijk

Op de vraag of het klopt dat het om mogelijkerwijs 26 bewoners gaat die in de maand februari zijn overleden als gevolg van corona, zoals vandaag in een aantal media werd gesuggereerd, herhaalt Ronchetti dat ze daar geen uitspraken over doet. Of de term 'omvangrijk' een indicatie is van het eerder genoemde aantal van 26, wil Ronchetti niet bevestigen, maar ook niet ontkennen.

Half februari meldde NH Nieuws dat er een uitbraak was in meerdere verzorgingshuizen van ViVa! Zorggroep, waaronder Huis ter Wijck. Bij navraag bevestigde de woordvoerder destijds dat er inderdaad sprake was van een corona-uitbraak, maar wilde verder ook niet ingaan op het aantal besmettingen of sterfgevallen. 

"Wat voor ons heel ongelukkig uitkwam, was dat de uitbraak ontstond net nadat de bewoners die vallen onder de zorg van de specialist ouderengeneeskunde voor de eerste keer waren gevaccineerd", zegt Ronchetti. "De andere bewoners waren toen nog niet gevaccineerd."

Grote uitbraak

Of het niet openbaar maken van aantallen bijdraagt aan onrust en onzekerheid onder bewoners en familieleden, daarover is Ronchetti vrij stellig. "Als je wel aantallen geeft, wordt men ook onrustig en sommige mensen zullen hoe dan ook speculeren", aldus Ronchetti. "We hebben de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd geïnformeerd over deze grote uitbraak, daarnaast zitten we er als organisatie bovenop."

"Langzaamaan gaan we weer terug naar normaal"

Jeannette Ronchetti, directeur zorg bij ViVa! Zorggroep

De andere corona-uitbraken in de verzorgingshuizen die onder ViVa! Zorg vallen zijn niet zo omvangrijk geweest als in Huis ter Wijck, zo zegt Ronchetti. Inmiddels is op die locaties de situatie gestabiliseerd en ook bij Huis ter Wijck gaat het volgens haar de goede kant op.

"We zien dat de vaart waarmee het ging er absoluut uit is en langzaamaan gaan we weer terug naar normaal", zegt Ronchetti. "De eerste afdelingen hopen we eind van deze week weer uit quarantaine te hebben en gaan we het vaccineren weer oppakken."

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]