Amsterdam

NL
V

Eerste concert in Ziggo Dome sinds begin pandemie: "Ik zit echt in een goede bubbel"

7 maart 2021, 22.43 uur · Aangepast 8 maart 2021, 08.42 uur · Door Martijn van Veen

AMSTERDAM - Nadat gisteren het eerste dancefeest in een jaar op het programma stond, kon er vanavond in de Ziggo Dome worden genoten van het eerste concert sinds het begin van de coronapandemie. Met een reeks van acht evenementen, waaronder dit concert, onderzoekt Fieldlab Evenementen in hoeverre bezoekers de coronaregels naleven en welke risico's dit met zich meebrengt. 

Bron: NH Nieuws

Voor een extatisch publiek van 1.300 man beklommen André Hazes, Peter Pannekoek en Phil Bee & Sophie Straat vanavond het podium. "De beste bubbel ever", zegt een bezoeker. "Het is een jaar geweest dat ik dit voor het laatst heb kunnen doen."

"We hadden net ons mondkapje nog op toen we een biertje gingen halen!",  zegt een andere bezoeker. "Maar we staan nu op onze plek, dus nu mag 'ie hier af."

Ook cabaretier Peter Pannekoek was blij dat hij eindelijk weer een keer kon optreden. "Als een gevangene heb ik streepjes gezet op de muur", vertelt Peter. "Het is geweldig om weer het podium op te kunnen. Het is net zoals met sporten: weer even inkomen. Maar ik ben echt blij dat ik er deel van mag uitmaken."

Quote

"We kunnen met deze resultaten invloed uitoefenen op de routekaart"

Pieter lubberts, programmamanager fieldlab evenementen

Tijdens het concert zijn er in de zaalopstelling vijf bubbels gecreëerd met in elke bubbel ruimte voor vijftig bezoekers. Alle bezoekers krijgen een tag waarmee hun bewegingen in de zaal worden gemonitord. Sommige van de groepen mochten het mondkapje afdoen terwijl anderen het kapje juist op moesten houden. Ook was het voor mensen in de ene groep mogelijk om meer ruimte te nemen dan voor mensen in een andere groep, waarin de bezoekers op een stip moesten staan.

Risico's testen

"Op deze manier kunnen we in elk van de bubbels kijken welke risico's mensen nemen en hoe goed ze zich aan de regels houden", zegt Pieter Lubberts, programmamanager bij Fieldlab Evenementen. "We kunnen zo de risico's die bezoekers nemen in vijf verschillende scenario's testen en hoe lang en veel contact bezoekers onderling met elkaar hebben."

Volgens Pieter Lubberts zal het ongeveer drie tot zeven weken duren voordat de gegevens zijn geanalyseerd en besproken. "We kunnen met de resultaten invloed uitoefenen op de routekaart en ervoor zorgen dat we voor mensen weer evenementen kunnen gaan organiseren, ook in coronatijd."

Quote

"Dit is de beste bubbel ever!"

bezoeker andrÉ hazes concert

Een concertbezoeker houdt een polonaise in zijn bubbel en zingt hardop mee met André Hazes. "Ik heb dit zo gemist. Ik hoop echt dat dit snel weer allemaal mag!"

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]