Amsterdam

NL
V

Eindelijk weer feesten in de Ziggo Dome: "Onwerkelijk, maar vertrouwd"

6 maart 2021, 21.44 uur · Aangepast 8 maart 2021, 08.18 uur · Door NH Nieuws & AT5

AMSTERDAM - In de Ziggo Dome kon vandaag eindelijk weer gefeest worden. 1.300 gasten waren uitverkoren om mee te doen aan het testevent. Het dancefeest is een van de proefevenementen waarmee onderzocht wordt hoe grote evenementen weer veilig kunnen plaatsvinden. "Het was onwerkelijk, maar toch weer vertrouwd", zegt DJ Sunnery James die eindelijk weer eens op mocht treden.

NH Nieuws

"Het was super vet", zegt Julie Hansman die voor NH Nieuws in de Ziggo Dome was. "Je vergeet even wat er aan de hand is en wat er is gebeurd", vertelt ze. Ze zag vandaag alleen maar blije mensen. "Iedereen was aardig tegen elkaar. Meestal moet een beveilger wel ergens optreden, maar dat was vandaag helemaal niet zo."

Ook voor de DJ's die vandaag op mochten treden was het weer even wennen. "Op het moment dat je binnenkomt denk je: kunnen we dit nog? Maar je went heel erg snel", zegt het DJ-duo Sunnery James en Ryan Marciano. Ze twijfelden geen moment toen ze werden gevraagd, zegt Ryan Marciano. "We zeiden meteen ja. Het is zo bijzonder dat we mee kunnen werken aan de test." Ze hopen dat dit evenement goed verloopt. "Dan kunnen we met een positieve blik naar de toekomst kijken. Daar staan we hier voor. Dat we onze dancescene niet in elkaar laten klappen na 30 jaar hard werken", zegt Sunnery James.

Bekijk hier beelden van het feest. Tekst loopt door onder de video.

Tesevent in de Ziggo Dome - NH Nieuws

Het dancefeest is een van de acht proefevenementen in Nederland. Bezoekers moeten vooraf allemaal negatief getest zijn en gaan in verschillende groepen naar binnen. Bij de deur wordt ook de temperatuur nog opgemeten. Volgens Julie Hansman werd bij medewerkers ook een sneltest afgenomen. Vijf dagen na het evenement moeten alle bezoekers zich opnieuw laten testen. 

De bezoekers worden verdeeld in zes vakken, de zogenoemde bubbels. Per vak zijn er verschillende regels. Zo mag je in de ene vrij dansen en hoef je geen mondkapje op, maar in de andere moet je het hele concert op een sticker blijven staan. 

Quote

"Maar een paar mensen bleven netjes op hun sticker"

Julie Hansman, voor NH Nieuws bij het feest

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Fieldlab Evenementen. Er wordt vooral gekeken naar het gedrag van de bezoekers: houden ze zich wel aan de regels die per bubbel zijn opgelegd? Op deze manier wordt er onderzocht of, en op wat voor manier, grote evenementen weer kunnen beginnen. 

Niet iedereen hield zich aan de regels in de bubbel zag Julie Hansman. "In het vak waar iedereen een mondkapje op moest hebben, had een groot gedeelte dat niet op. Als je iets drinkt, kan dat natuurlijk ook niet", vertelt ze. De mensen die op hun sticker moesten blijven staan, deden dat ook lang niet allemaal. "Veel mensen bewogen toch wel in dat vak. Er waren maar een paar mensen die netjes op hun sticker bleven, maar die stonden daar dan wel in hun eentje."

Morgen is er nog een testevent in de Ziggo Dome. Waar het vandaag de beurt was aan de DJ's Sunnery James en Ryan Marciano, Sam Feldt, Lucas en Steve, Lady Bee, en Mia More, treedt morgen André Hazes op.

Feest in Ziggo Dome - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]