Ga naar Content

'Knalt hier al jaren': buurvrouw van teststraat stomverbaasd over ophef na explosie

'Helemaal geen aanslag, maar gewoon een kwajongensstreek': buurtbewoner Caroline Hughan zegt de ophef over de explosie bij de GGD-teststraat in Bovenkarspel niet te begrijpen. Volgens Caroline, die al 23 jaar in de buurt woont, zijn harde explosies daar een normale zaak. 

Explosie bij GGD-teststraat Bovenkarspel - Foto: Inter Visual Studio

"Al die ophef over een aanslag. Het zijn gewoon twee jochies die het altijd doen", lacht Caroline. "We wonen een paar honderd meter verderop. Er is hier een spoortunneltje, de ideale gelegenheid om zwaar vuurwerk af te steken."

Jongeren die zwaar vuurwerk afsteken is een bekend fenomeen in de straat volgens de buurtbewoonster. "Ik heb al 23 jaar lekke ramen. Carbid schieten onder het tunneltje, we liggen meerdere keren per week wakker. Je ligt twee a drie keer per week echt te schudden in je bed."

Explosie teststraat

Vanochtend ging er om 06.55 een explosief af bij een coronateststraat in Bovenkarspel. Naast enkele gesneuvelde ramen, bleef het gebouw intact. Wel bleef de teststraat de rest van de dag dicht. Burgemeester Ronald Wortelboer van de gemeente Stede Broec, waaronder de plaats Bovenkarspel valt, reageerde geschrokken. "Ik ben ontdaan. Ik vind het niet passen bij onze samenleving, tenminste als ik aanneem dat het met de teststraat te maken heeft. Je kunt het met elkaar oneens zijn over van alles en nog wat, maar dit is geen oplossing."

"Al die ophef over een aanslag. Het zijn gewoon twee jochies die het altijd doen"

Caroline Hughan

Buurvrouw Caroline denkt daar wel anders over: "Omdat het een teststraat is, is het opeens heisa, maar voor ons is het echt heel normaal. We hebben de explosie vanochtend wel gehoord, maar besteden er geen aandacht aan. Het werd opeens een bomaanslag genoemd, maar dit is elke week zo."

Overlast

De overlast van zwaar vuurwerk begon volgens Caroline eerst in een spoortunnel een paar honderd meter van de teststraat vandaan. "Vroeger was het enkel met oud en nieuw, nu is het hele jaar door. We hebben veel geklaagd bij de gemeente. Maar de overlast van zwaar vuurwerk is heel normaal."

"Je kunt het met elkaar oneens zijn over van alles en nog wat, maar dit is geen oplossing"

Burgemeester wortelboer

Burgemeester Wortelboer liet eerder weten dat hij hoopt dat het bij een incident blijft. Of het met opzet is neergelegd, is nog onzeker, maar hij noemt het wel "heel toevallig" dat het explosief bij de teststraat is geplaatst.

De GGD Hollands Noorden heeft gemeld dat de teststraat morgen weer open zal gaan.

Lees ook

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]