Ga naar Content

Techgigant Google biedt vanaf het najaar zes stageplaatsen aan in datacenters

MIDDENMEER - Techbedrijf Google hoopt vanaf het najaar, als het volgens de dan geldende coronaregels mag, zes stagiaires te kunnen toelaten tot haar datacenters in de Eemshaven (Groningen) en Middenmeer. Hiermee wordt een vervolg gegeven aan het experiment om met stagiaires te werken in datacenters, in 2019 werd met twee stagiaires begonnen in de Eemshaven. Hoeveel er straks in Middenmeer zijn, is nog niet bekend.

Foto: Google

"Het leukste is dat we als eerste datacenter ter wereld stageplekken aanbieden", zegt Marco Ynema, datacentermanager bij Google. "In Nederland is het al jaren heel gewoon om met stagiaires te werken, zeker op het mbo. Daarom zijn wij met het voorstel gekomen en het wordt met veel lof ontvangen. Ook vanuit andere landen."

In 2019 werd begonnen met twee stagiaires, vorig jaar kon het project niet doorgaan vanwege de coronacrisis. Dit jaar hoopt Google wel weer stagiaires te kunnen toelaten. Ynema: "Bij ons komen de stagiaires ook echt op de vloer. Zo wilden we weten hoeveel lawaai een computer maakt in een datacenter, zodat we wisten of we meer gehoorbeschermers moesten aanschaffen. Met een Raspberry Pi, een minicomputer, konden ze op de vloer het aantal decibel meten. Gelukkig viel het geluidsniveau mee. Maar ze hebben bijvoorbeeld ook onze computers gerepareerd of de netwerkkabels doorgemeten."

Mismatch

Het techbedrijf geeft aan dit te doen uit 'verantwoordelijkheid voor de industrie', maar hoopt zo ook het gat te dichten tussen wat studenten leren en wat datacenters nodig hebben. "We zagen dat er een mismatch was qua aanbod van de school en de vraag vanuit datacenters", zegt Ynema. "Wellicht is er in het verleden te weinig aandacht besteed aan wat studenten moeten leren aan specifieke vaardigheden om te kunnen werken in het datacenter, en dat gat proberen wij nu te dichten."

"Voor het werken in datacenters zijn specifieke vaardigheden nodig, zoals hoe je om moet gaan met meerdere reparaties tegelijkertijd"

Marco Ynema, datacentermanager Google

Naast het aanbieden van stageplaatsen wil Google dit doel, in samenwerking met de Dutch Data Association (DDA) en industriepartners, bereiken door het opstellen van leermodules voor mbo-studenten. "Zo kunnen ICT-studenten een optionele module volgen waardoor ze beter worden voorbereid op het werk in een datacenter. Daarvoor zijn namelijk vooral heel specifieke vaardigheden nodig, zoals hoe je om moet gaan met meerdere reparaties tegelijkertijd."

Daarnaast zijn drie opleidingsprojecten van ROC Kop van Noord-Holland gestart, waaraan Google financieel heeft bijgedragen: studenten leren daarin over klimaatbeheersing, over hoogspanningsinstallaties en krijgen les in aspecten van het vak van datacenterengineer. Verder worden jongeren geënthousiasmeerd om in datacenters te werken door wervingscampagnes vanuit een caravan en krijgen ze techniekles op de basisschool en de middelbare school.

Kritiek

Volgens de DDA worden de komende jaren duizenden banen gecreëerd in de datacenterbranche. De datacenteropleidingen en de stageplaatsen moeten ervoor zorgen dat de plekken door goed geschoolde techneuten worden gevuld. Toch klinkt er ook kritiek: de datacenters zouden helemaal niet zo veel banen opleveren. In de praktijk zouden er vooral beveiligers werken.

Google-woordvoerder Cindy Penders geeft aan dat niet in cijfers uit te drukken is hoeveel mensen er precies dagelijks werken bij het datacenter. "Er zijn 125 mensen werkzaam in het datacenter, bijvoorbeeld op de vloer, maar daarnaast zijn er ook banen zoals in de bouw, catering en beveiliging. Gemiddeld heeft de komst van de twee datacentra van Google in Nederland volgens onderzoek tussen 2014 en 2019 3.400 banen per jaar ondersteund."

Het bedrijf hoopt hoe dan ook dat de banen worden opgevuld door mensen uit de regio. "Er zijn volop mogelijkheden om te werken in de datacenterindustrie", zegt Marco Ynema. "En we zouden graag zien dat meer mensen - ook vrouwen - vanuit de lokale omgeving dat doen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]