Ga naar Content

Bodycams helpen de-escaleren, maar handhavers ervaren niet minder geweld

HAARLEM - De gemeente is tevreden over het gebruik van bodycams door handhavers in de stad. Dat blijkt uit een evaluatie over de eerste drie maanden dat de buitengewoon opsporingsambtenaren de kleine camera's in gebruik hebben. De boa's zijn er zelf ook tevreden mee, maar ervaren nog niet een daling in het geweld dat tegen ze gericht is. 

De boa's zijn sinds 1 oktober vorig jaar uitgerust met de bodycams. Tot 1 januari hebben ze ze 14 keer moeten gebruiken bij incidenten. Eén keer ging het om een aanhouding met geweld.

Foto: NH Nieuws

Uit een enquête onder de handhavers blijkt dat hun veiligheidsgevoel door de bodycams is verbeterd. Ze geven aan dat de camera's een preventieve werking hebben en helpen bij het de-escaleren van mogelijk fysiek of verbaal geweld.

Ondanks het dragen van de bodycams ervaren de handhavers niet dat er een daling is van het geweld dat tegen ze wordt gebruikt, eerder een lichte stijging. Dan gaat het om 'lastig gedrag', serieuze bedreigingen of  fysiek geweld.

Gebruik van beelden

De beelden van de bodycams worden versleuteld opgeslagen. Ze  zijn niet meteen terug te kijken en kunnen niet door de handhaver zelf worden verwijderd. De politie kan de beelden opvragen voor onderzoek naar belagers. Dat is in de eerste drie maanden twee keer gebeurd.

Personen die zijn gefilmd, hebben het recht de beelden terug te kijken. De opnames worden na 28 dagen automatisch verwijderd. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook