Ga naar Content

Vanaf vandaag bodycams op pakken van handhavers in Haarlem

HAARLEM - In bedreigende situaties mogen Haarlemse handhavers vanaf vandaag een bodycam op hun pak gebruiken. De gemeente wil met dit hulpmiddel de veiligheid waarborgen van de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's).

Foto: NH Nieuws

De gemeente is nog bezig met een aanvraag om mee te doen met een proef om boa's ook uit te rusten met een korte wapenstok. De bodycam, en de korte wapenstok, is een vurige wens van de handhavers. Dit kwam naar buiten tijdens protesten naar aanleiding van de mishandeling van een boa op het strand van IJmuiden deze zomer.

Onderzoek

De bodycam is een klein cameraatje dat aan de voorkant van het uniform wordt gedragen. Voelt een handhaver zich bedreigd, dan krijgt de belager de waarschuwing te horen dat de opname start. De beelden van de bodycam worden versleuteld opgeslagen. De beelden zijn niet meteen terug te kijken en kunnen niet door de handhaver zelf worden verwijderd. De politie kan de beelden gebruiken voor onderzoek naar belagers.

Personen die zijn gefilmd, hebben het recht de beelden terug te kijken. De opnames worden na 28 dagen automatisch verwijderd. De beelden worden veilig opgeslagen en toegang tot de beelden is beperkt tot een aantal medewerkers. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]