Ga naar Content

Opnieuw tegenslag voor Zwanenburg: geen woningen maar een distributiecentrum

ZWANENBURG - De dorpsraad en de ondernemersvereniging zijn fel tegen de komst van een groot distributiecentrum aan de rand van het dorp. Ze willen liever woningen en hebben nu bezwaar gemaakt tegen een omgevingsvergunning die het mogelijk maakt een distributiecentrum te realiseren. 

Foto: Gemeente Haarlemmermeer

De gemeente maakte begin januari bekend dat de zogeheten 'City-Hub' van twaalf voetbalvelden er toch mag komen. Een jaar geleden weigerde ze nog een vergunning voor een distributiecentrum op die locatie. Het vrachtverkeer zou anders aan de kant van het dorp het terrein verlaten en voor overlast zorgen.

Op de plek stond jarenlang het gebouw van fabrikant Ahrend/De Cirkel, een bedrijf dat meubelen ontwierp en produceert. De onderneming is verhuisd naar het Brabantse Sint-Oedenrode. Met de verhuizing komt het stuk grond vrij tussen bedrijventerrein De Weeren en de bebouwde kom van Zwanenburg.

180 graden gedraaid

"In het nieuwe ontwerp van het distributiecentrum zijn de laad- en losdocks in het plan 180 graden gedraaid, waarbij nu met deze vergunning uit wordt gereden op de Venenweg en De Weerenweg. Het nieuwe ontwerp voorziet in vermindering van de verkeersdrukte aan de Domineeslaan", reageert de gemeente nu op vragen van Forza

Woningen

Maar de dorpsraad en de ondernemersvereniging willen liever noodzakelijke woningbouw dan een distributiecentrum. Volgens de gemeente kan dat niet en heeft dat alles te maken met Schiphol.

"Op deze locatie is alleen beperkte woningbouw toegestaan en kunnen er maximaal 25 woningen gebouwd worden. Voor een grote locatie als het voormalige Ahrendterrein is dit financieel een onhaalbare opgave", reageert de gemeente. 

'Lelijk'

Opnieuw een tegenslag voor Zwanenburg, want naast de mogelijke komst van het distributiecentrum, heerst binnen het dorp het gevoel dat het wordt opgezadeld met steeds meer 'lelijke' dingen.

Zo zorgt de discussie rondom het zonnepark al maanden voor onrust. En ook de uitbreiding van de waterzuiveringinstallatie aan de zuidkant van het dorp, valt niet goed. De waterzuivering van Rijnland wordt gerenoveerd en uitgebreid. Daarvoor is  98,3 miljoen euro uitgetrokken.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]