Ga naar Content

Techlands zorgt voor brug tussen werk en school

ZAANDAM - Wat op school geleerd wordt, wil de student ook in de praktijk doen en vice versa. Dit is vaak niet het geval en daarom is Techlands in het leven geroepen. Jos Snijders, teammanager Metaal-, Elektro- en Installatietechniek van het Regio College, vertelt enthousiast: "Nu kunnen we nog beter inspelen op de vraag uit de markt."

BBL-student monteur werktuigkundige installaties aan het werk - Foto: NH Nieuws / Thyra de Groot

Student Mats Baars herkent het probleem wel: "Nu ben ik bezig met een gasleiding. Op m’n werk doe ik dat niet en dan is het hier heel anders dan dingen die ik op mijn werk doe." Justin Zonneveld beaamt dit: "Ik werk in de nieuwbouw en hier leer ik wat kleinere dingen, zoals radiatoren en ketels aansluiten. Op m'n werk doe ik andere dingen, een stortvloer bijvoorbeeld."

5,4 miljoen euro

Techlands moet de kloof tussen de theorie en de praktijk dus kleiner maken, en daar is veel geld voor uitgetrokken. De betrokken partijen, waaronder de gemeente Zaanstad, de provincie Noord-Holland, onderwijsinstellingen en techbedrijven hebben mensen en middelen ter waarde van 3,6 miljoen euro vrijgemaakt. Dat bedrag moet de komende vier jaar worden gebruikt om de onderwijsvernieuwingen door te voeren. Ook is er bij het Rijk 1,8 miljoen euro subsidie aangevraagd. In het voorjaar wordt hierover beslist. 

Tekst gaat door onder video. 

Het Regio College vertelt over belang van verbinding werk en school - NH Nieuws

Naast het aansluiten van de lessen hoopt Jos Snijders, teammanager Metaal-, Elektro- en Installatietechniek dat techniek populairder wordt. Zo geeft het UWV aan dat er veel onvervulde vacatures in de techniek zijn, ondanks een groot aantal werkzoekenden. Jos heeft vertrouwen dat het lukt: "Ja ik denk het wel, omdat we naar buiten zichtbaarder kunnen worden. Daar hebben we de middelen voor."

Mats is nog altijd blij dat hij voor de techniek heeft gekozen, want stilzitten dat is niets: "Dat je met je handen bezig kan zijn, niet de hele tijd met een stom schoolboek, dat vind ik er het leukste aan. Dat je toch wel even denkt: heb ik toch wel even gefikst zo. Dat is top."

Gereedschap van opleiding monteur werktuigkundige installaties - Foto: NH Nieuws / Thyra de Groot

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]