Ga naar Content

Bewoners tegen nieuwe voorkeurslocatie school: 'Verlies van laatste stukje groen'

BAKKUM - De verhuisplannen van de Cuneraschool op het plantsoen op de hoek van de Sifriedstraat/Bakkummerstraat, stuit bij veel inwoners op onbegrip. Dat blijkt uit verschillende gesprekken tussen het college van Castricum en buurtbewoners tijdens inloopavonden. 

Vondelstraat - Foto: Anne Klijnstra / NH Nieuws

Het huidige gebouw aan de Vondelstraat in Bakkum is door de forse groei van het aantal leerlingen te klein geworden, ondanks de extra dependance aan de Prof. Winklerlaan. Er zou onvoldoende ruimte zijn voor buitenschoolse opvang en een kindcentrum. In de nieuwe vestiging zouden kinderen er tot het einde van de basisschool terecht kunnen.

Voor de gewenste nieuwbouw zijn verschillende locaties onderzocht. De hoek Sifriedstraat-Bakkummerstraat kwam uiteindelijk naar voren als voorkeurslocatie. Het voorstel moet nog aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Maar buurtbewoners lieten tijdens eerdere consultatieavonden weten absoluut niet blij te zijn met de plannen. 

"(..) dit is het laatste stukje groen waar je vanaf de straat nog tegen het duin aankijkt. Wij vinden dan ook dat dit niet verloren mag gaan"

Buurtbewoner Jan Weda

Jan Weda woont aan het begin van de Bakkummerstraat en verenigde zich in een actiegroep van vijftig bewoners. Hij verklaart tegenover de Castricummer: "Rond 1996 is dit terrein als openbaar groen opgenomen in het bestemmingsplan 'Duinvoet'. Bovendien zijn de bomen op deze hoek als monumentaal aangemerkt."

Over het gebruik van het plantsoen reageert Weda: "In feite is deze plek het laatste stukje groen waar je vanaf de straat nog tegen het duin aankijkt. Wij vinden dan ook dat dit niet verloren mag gaan."

Onbegrijpelijk

Bovendien vindt hij onbegrijpelijk dat het college de voorkeur geeft aan deze locatie met veel minder ruimte. Het plantsoen is 3000 m2 groot is terwijl de locatie aan de Vondelstraat in totaal zo’n 7000 m2 aan ruimte biedt. "Hieruit kun je concluderen dat eventuele nieuwbouw behoorlijk in de hoogte zou gaan."

Omwonenden van de huidige vestiging veel hinder zouden volgens hem ook veel hinder ondervinden van het autoverkeer dat de school veroorzaakt. "Die problemen nemen alleen maar toe als de nieuwbouw hier plaatsvindt."

"Een school bouw je niet voor vijf jaar. Draagvlak is belangrijk"

Wethouder Ron de haan

De wethouder laat in een reactie aan de Castricummer weten dat er nog geen besluit is genomen. "Er staat geen streep op papier. Ook is er geen euro budget. Het onderwerp staat wel al tien jaar op de agenda."

Draagvlak

Nadat eerdere locatieonderzoeken op niets zijn uitgelopen, heeft het college eind 2019 opnieuw van de gemeenteraad opdracht gekregen om een locatie te vinden voor een nieuwe school voor de kinderen van Bakkum.

"Een school bouw je niet voor vijf jaar. Draagvlak is belangrijk", vervolgt de wethouder. "Het helpt als we de raad willen vragen om de locatie Sifriedstraat/Bakkummerstraat nader te onderzoeken op geschiktheid. Maar zelfs zover is het nog niet."

Voorkeurslocatie voor de nieuwe Cunera school - Foto: Anne Klijnstra / NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]