Ga naar Content

'Ajax wil Johan Cruijff ArenA kopen'

AMSTERDAM - Ajax wil eigenaar worden van de Johan Cruijff ArenA. Dat zegt directeur Edwin van der Sar tegen De Telegraaf

Foto: ProShots/Thomas Bakker

Volgens Van der Sar is de verstandhouding met de ArenA de afgelopen tijd verslechterd en zou Ajax als eigenaar van het stadion meer kans hebben aansluiting te vinden bij de topclubs in Europa. 

De Amsterdammers betalen jaarlijks zo'n tien miljoen euro aan huur voor het stadion. Verder heeft de ArenA andere sponsors dan Ajax, waardoor die belangen botsen. Als eigenaar zou Ajax ook meer inkomsten uit de horeca kunnen genereren. "Op diverse vlakken zal de ArenA een andere houding moeten aannemen tegenover Ajax", aldus Van der Sar.

"Op diverse vlakken zal de ArenA een andere houding moeten aannemen tegenover Ajax"

Ajax-directeur edwin van der sar

In de ochtendkrant erkent ArenA-directeur Henk Markerink dat er spanningen zijn met Ajax. "Covid speelt een rol, iedereen heeft het moeilijk en dat geeft extra spanningen. We zijn nu in gesprek met Ajax en de gemeente. Als je van een afstand kijkt, staat er een mooi stadion en een mooie club. In een relatie heb je altijd wat ups en downs." 

"In een relatie heb je altijd wat ups en downs"

ArenA-directeur Henk Markerink

Ajax heeft mede door een flink aantal lucratieve transfers een flink eigen vermogen opgebouwd waaruit de aankoop van het stadion gefinancierd zou kunnen worden. Op dit moment heeft Ajax 13 procent van de aandelen van de ArenA in bezit. De rest is in handen van de gemeente (48 procent) en investeerders (39 procent). 

In de eredivisie zijn zes clubs baas in eigen huis. Onder hen is ook AZ dat enkele jaren geleden vijftien miljoen euro neertelde om eigenaar te worden van het stadion in Alkmaar.

Bekijk hieronder het gesprek terug over het plan van Ajax in het NH Radio-ochtendprogramma De Ontbijttafel:

Edward Dekker over het plan van Ajax om de ArenA te kopen - NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]