Ga naar Content

NH Sportforum: "Verschrikkelijk amateuristisch allemaal bij Ajax"

De maand januari is ten einde en daarom stond de radio-uitzending van NH Sport zondagavond in het teken van het NH Sportforum. Verslaggevers geven in het forum hun mening over de belangrijkste sportmomenten. In deze uitzending onder meer aandacht voor de turbulente weken bij Ajax, de doelstellingen van AZ en natuurlijk ook de verrichtingen van FC Volendam en Telstar. 

André Onana, Teun Koopmeiners en Andries Jonker - Foto: Pro Shots

Het opvallendste nieuws deze maand kwam toch wel uit Amsterdam. Ajax kende op het veld een uitstekende maand, maar naast het veld was het zeer onrustig. Zo werd doelman André Onana voor twaalf maanden geschorst vanwege het overtreden van de dopingregels. "Een zeer ongeloofwaardig verhaal", zegt verslaggever Thomas Brood. "Ik ben toch geen ‘Malle Pietje’. Onana is een topsporter die miljoen verdient. Hij moet dus professioneel met zijn baan omgaan. Dan weet je dus ook dat je heel voorzichtig moet zijn met pilletjes innemen."

Collega verslaggever Erik-Jan Brinkman heeft daarentegen wat meer medelijden met Onana. "Ik denk niet dat hij het met opzet heeft gedaan. Jaap Stam en Frank de Boer zijn ooit ook gepakt op doping en die twee vind ik ook niet de types om zoiets te doen. Ik zie het toch echt als een stommiteit", besluit Brinkman. 

"Verschrikkelijk amateuristisch. Vinkje aan, vinkje uit. Hoe moeilijk kan het zijn"

NH SPort-verslaggever Thomas Brood

Naast de schorsing van Onana werd ook bekend dat recordaankoop Sébastien Haller niet werd ingeschreven voor de Europa League. Opnieuw had Brood geen goed woord over voor de gang van zaken bij de Amsterdamse club. "Ongelofelijk. Een extreem duur foutje. We praten over zoveel geld en dan moet je alles natuurlijk tien keer dubbelchecken", reageert Brood fel op de discussie. "Het gaat hier niet over de derde keeper, maar om de nieuwe recordaankoop. Vinkje aan, vinkje uit. Hoe moeilijk kan het zijn. Verschrikkelijk amateuristisch."

Radiopresentator Stef Swagers relativeerde dat de blunder van Ajax misschien niet heel hard gevoeld gaat worden bij de lijstaanvoerder van de eredivisie. Swagers: "Het ontbreken van Haller hoeft niet per se gelijk een groot gemis te zijn. Idrissi is erbij gekomen en Antony en Tadic heb je ook nog. Ook zonder Haller kunnen ze van Lille winnen in de Europa League."

Tekst gaat verder onder de video

Ajax-trainer Erik ten Hag over vergeten inschrijving van Sébastien Haller - NH Nieuws

AZ, de andere Noord-Hollandse troef in de eredivisie, hoopt dit seizoen bij de bovenste drie te gaan eindigen. AZ-watcher Erik-Jan Brinkman heeft er vertrouwen in dat de Alkmaarders deze doelstelling gaan halen. "Uiteindelijk heeft concurrent Vitesse bijvoorbeeld minder ervaring in de topwedstrijd en weet AZ bovendien beter hoe ze met de druk moeten omgaan. Dat heeft AZ ook laten zien tegen PSV en Feyenoord deze maand. AZ gaat denk ik dus nog over Vitesse heen in de stand”, aldus Brinkman. 

"AZ weet beter hoe ze met de druk moeten omgaan. Dat hebben ze ook laten zien tegen PSV en Feyenoord deze maand"

AZ-watcher Erik-Jan Brinkman

Ook Brood sluit zich aan bij deze mening, maar maakt wel de kanttekening dat AZ erg afhankelijk is van twee bepalende spelers. "Veel zal afhangen van Teun Koopmeiners. Ik denk dat hij bovendien klaar is voor een stap hogerop", zegt Brood. "Hij is het niveau van de eredivisie ontstegen. Hetzelfde geldt voor Owen Wijndal. Die speelt dit seizoen ook heel sterk.”

Transfer voor Andries Jonker binnen de provincie?

Tot slot werd in het sportforum ook het reilen en zeilen van FC Volendam en Telstar in de eerste divisie besproken. Op de stelling of beide ploegen gelijkwaardig aan elkaar zijn is Brood nog niet gelijk overtuigd. "FC Volendam is denk ik nog wel iets verder dan Telstar.  Telstar is de afgelopen jaren wel goed bezig geweest. Ze waren eerst het lelijke eendje, maar ze schuiven nu steeds meer naar het linkerrijtje. Op de lange termijn moeten ze het wel alsnog afleggen tegen Volendam", aldus Brood.  

De goede resultaten van Telstar zijn grotendeels te danken aan trainer Andries Jonker. Of Jonker volgend jaar nog bij de Witte Leeuwen actief is nog maar de vraag. Presentator Rob Mooij ziet misschien wel een transfer binnen de provincie voor Jonker. Van Velsen-Zuid naar Alkmaar? Brinkman ziet ook mogelijkheden: "Jonker heeft het stempel dat hij een wijsneus is, maar hij is juist een heel prettig persoon. Bij AZ zoeken ze echter wel iemand die past in de visie en waar de jeugdopleiding heel belangrijk is. Bij AZ werken ze ook met statistieken en daar moet een hoofdtrainer wel in meegaan."

Telstar-trainer Andries Jonker - Foto: Pro Shots / Toin Damen

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]