Ga naar Content

Eerste schaatsers op natuurijs gespot

NOORD-HOLLAND - Koud, kouder, koudst: dat is de weersvoorspelling voor de komende dagen. Goed nieuws voor schaatsliefhebbers, want hierdoor neemt de kans op schaatspret toe. Want na meerdere dagen vol sneeuw en harde wind, ontstaat zo het perfecte weer voor ijsgroei. Sommigen nemen het ervan en staan vandaag al op de ijzers.

Foto: NH Nieuws / Martijn van Veen

Zo worden de eerste rondjes al gemaakt in het Westerpark in Amsterdam. Weliswaar gebeurt dit voorzichtig en langzaamaan, maar toch, met muts op en handschoenen aan zijn de schaatsers er klaar voor. Het levert mooie beelden op, zoals in onderstaande video is te zien. 

Tekst gaat verder onder de video

Eerste schaatsers in het Westerpark - NH Nieuws

In Waterland heeft NH-verslaggever Aart van Eldik ook al voorzichtig de ijskwaliteit getest. "Slechter vind je het niet, maar het is ijs", zegt hij daarover. Dat het schaatsen niet van harte ging, blijkt wel uit onderstaande beelden. 

Tekst gaat verder onder de video

NH-verslaggever Aart van Eldik probeert het eerste ijs uit - NH Nieuws

Het gaat echter nog even duren voordat we ook op grotere wateren de ijzers eronder kunnen binden. Weerman Jan Visser zegt dat er zo'n 3 a 5 centimeter ijs per dag aangroeit en denkt dat het ijs uiteindelijk op vrijdag 18 centimeter dik kan zijn. Zelfs de Gouwzee kan dicht gaan vriezen, voorspelt hij. "We hebben het over Elfstedenkou en dat zou voor het eerst sinds '97 zijn."

Heb je zelf leuke beelden gemaakt van schaatspret? Mail ze naar [email protected] of Whatsapp ons op 06 30 09 30 03.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.