Ga naar Content

KNSB omarmt initiatieven voor schaatswedstrijden op natuurijs

UTRECHT - De schaatsbond (KNSB) omarmt de initiatieven die afgelopen weekend zijn genomen om marathonschaatswedstrijden op natuurijs te organiseren. De KNSB wil zodra dat ijstechnisch mogelijk is en mits het door het ministerie van VWS wordt toegestaan, alsnog wedstrijden organiseren. 

NK marathon op natuurijs - Foto: Pro Shots / Henk Jan Dijks

De KNSB reageert in een persbericht op de open brief die verschillende marathonploegen stuurden om actie te ondernemen zodat er de komende tijd alsnog wedstrijden op natuurijs kunnen plaatsvinden. Vanwege de coronamaatregelen zijn die nu niet toegestaan.

"De periode van natuurijs die voor ons ligt, is uitzonderlijk in Nederland", zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. "Er ligt een unieke kans, die we willen grijpen. Goed te zien dat heel de schaatswereld hierachter staat. Wij zijn sinds dit weekend in gesprek met diverse betrokken partijen om te kijken of we de plannen werkelijkheid kunnen laten worden."
 

Lees ook


Tot eind vorige week kreeg de KNSB vanuit Den Haag de boodschap dat marathonschaatswedstrijden niet waren toegestaan, ook niet op natuurijs. Afgelopen weekeinde kwamen nieuwe initiatieven tot stand, onder invloed van de weerberichten die een serieuze vorstperiode voorspelden.

'Schaatsbubbel'

De KNSB heeft de afgelopen weken een reeks langebaanwedstrijden georganiseerd, waarbij rijders in een bubbel zijn gezet. Deze week staan de WK afstanden op het programma (11-14 februari), als laatste in de reeks.
 
"We hebben in Thialf laten zien dat we wedstrijden veilig en coronaproof kunnen organiseren. Dat moet ons ook lukken met marathonwedstrijden op natuurijs", zegt De Wit. "Het zou voor het peloton een verloren seizoen goed kunnen maken en voor de mensen thuis kan het straks geweldige tv opleveren."
 

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]