Start van hoofdcontent

West-Friesland

nl

Opmeer rouwt om overleden burgemeester Nijpels: "Hij is in het harnas gestorven"

9 februari 2021, 13.00 uur · Aangepast 9 februari 2021, 13.34 uur · Door Ramon Besseling & David van Meggelen

OPMEER -  Er heerst grote verslagenheid bij de gemeente en in het dorp door het plotselinge overlijden van burgemeester GertJan Nijpels. De burgemeester overleed in de nacht van zondag op maandag op 69-jarige leeftijd, vermoedelijk aan de gevolgen van een hartstilstand. De gemeente heeft inmiddels een online condoleanceregister geopend.

Gemeente Opmeer

GertJan Nijpels werd 's nachts gealarmeerd over een grote brand bij het Rundveemuseum en de Prinsenstichting in Aartswoud. Bij het sneeuwvrij maken van zijn auto, om zijn burgers bij te staan, werd hij vermoedelijk getroffen door een hartstilstand. Reanimatie mocht helaas niet meer baten. "Hij is in het harnas gestorven", zegt gemeentesecretaris Marc Winder. "Onze gedachten gaan vooral uit naar zijn vrouw Roos en zoon Max. We wensen hen alle kracht toe om dit grote, onverwachte verlies te kunnen verwerken."

Op het gemeentehuis heerst sinds gisteren grote verslagenheid. Nijpels was vanaf 2005 de burgemeester van Opmeer en zou op 1 juli 2021 met pensioen gaan. "Het is heel onverwachts dat dit is gebeurd", vertelt gemeentewoordvoerder Annette Wammes aan WEEFF. "Ik werk zelf nog maar kort voor de gemeente Opmeer, maar iedereen in het gemeentehuis is geschrokken en aangedaan door het plotselinge overlijden. Dan weet je dat het heel veel betekent voor zo'n organisatie."

"We hebben met verbijstering in de gemeente vernomen dat GertJan Nijpels zo plotseling is overleden", zegt locoburgemeester Robert Tesselaar. "Hij wilde graag naar het Rundveemuseum toe. Niet alleen vanuit zijn rol als burgemeester, maar ook omdat hij het een heel warm hart toedraagt. De burgemeester wilde daar echt zijn om zijn rol als burgervader op te pakken. En dan overkomt je dit..."

Condoleances op social media

Ook op Facebook wordt er door inwoners uit de gemeente Opmeer verdrietig gereageerd op het onverwachts overlijden van hun burgemeester. "Zo ontzettend verdrietig!", luidt een van de reacties. "Wat een fantastische, betrokken burgemeester die ontzettend veel gedaan heeft voor de gemeente Opmeer. Ontzettend veel sterkte voor alle nabestaanden!"

"Een geweldige man gaan we missen in Opmeer."

een inwoner van gemeente opmeer

Vele anderen geven aan dat burgemeester Nijpels gemist gaat worden. "Grootse man! Een groots verlies! Een burgemeester die durfde mee te denken, er was voor zijn burgers en gezelligheid goed kon combineren met zijn aanwezigheid als burgemeester! Rust zacht! En voor alle nabestaanden ontzettend veel sterkte gewenst. Hij zal ontzettend gemist worden!"

Locoburgemeester Robert Tesselaar ziet niet alleen de vele condoleances op social media binnenstromen en via het condoleanceregister, ook merkt hij de grote verslagenheid in de gemeente. "Zo hoorde ik dat een aantal inwoners van Opmeer hun vlaggen vandaag halfstok willen hangen. Het doet ons goed om te horen dat het mensen echt aangrijpt en dat ze hun emoties op deze manier willen uiten en tonen."

Online condoleanceregister

De gemeente heeft vandaag een online condoleanceregister geopend op haar website, waar iedereen door middel van een formulier hun boodschap voor de familie van GertJan Nijpels kan achterlaten. Voor iedereen die het condoleanceregister niet online kan invullen, komt er een mogelijkheid om de boodschap over te brengen op het gemeentehuis van Opmeer.

"We hopen natuurlijk dat iedereen online hun steun kan betuigen aan de burgemeester", zegt Wammes. "Maar we snappen dat niet iedereen een digitale mogelijkheid heeft. Door corona kunnen we echter niet veel mensen op het gemeentehuis ontvangen. Daarom wordt het gemeentehuis alleen voor die mensen beschikbaar gesteld die het condoleanceregister niet digitaal kunnen invullen."

Verbaasd over Wikipediapagina

Een opvallend detail aan het overlijden van burgemeester Nijpels is dat zijn Wikipediapagina zijn overlijdensdatum aangaf voor het nieuws bekend werd bij journalisten en door de gemeente werd meegedeeld. In de nacht van zijn overlijden werd zijn pagina aangepast en werd de overlijdensdatum van 8 februari erop vermeld.

Bij de gemeente Opmeer zijn ze verbaasd dat iemand deze informatie zo snel aan heeft gepast. "Dat moet ergens rond 1.30 uur zijn gebeurd", aldus de woordvoerder. "Maar we hebben geen idee wie dit gedaan heeft. Blijkbaar kan iedereen de informatie op deze website aanpassen en is daar verder geen regie op."

Volgens Wammes kan een AED-alert bijgedragen hebben aan de aanpassing. "Daar kan de aandacht door gewekt zijn, maar daar hebben we geen verdere informatie over. Het is nog allemaal gissen wat er is gebeurd. Het jammere is dat de informatie gedeeld werd voor alle familie van de burgemeester was ingelicht. Dan word je met de neus op de feiten gedrukt."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]