Ga naar Content

Geen gehos op straat: dit is het alternatief nu grootse carnavalsoptocht niet doorgaat

ZWAAG - De polonaise gaat in de ban en ook is er volgend weekend geen gehos op straat, want de grootste carnavalsoptocht boven de rivieren gaat niet door. Prins Carnaval en de voorzitter van carnavalsvereniging Het Masker vertellen over het alternatieve programma. Ze hebben heel wat in petto, maar of dat het originele spektakel zal evenaren? "Nee", lacht voorzitter Bernd Laan. "Nee, kort en bondig. Nee." 

Zo zagen de straten van Zwaag er in 2020 uit - Foto: NH Nieuws

Waar andere West-Friese dorpen toeleven naar de kermis, is Zwaag een vreemde eend in de bijt. Bij Zwagers draait het om carnaval. Het feest houdt het dorp normaal gesproken maandenlang in z'n greep. 

Er zijn tientallen carnavalsgroepen in Zwaag: vriendengroepen, van jong tot oud, die samen in de schuur aan een praalwagen bouwen. Want het hoogtepunt van carnaval is de optocht met achthonderd deelnemers. Zwaag heeft de grootste carnavalsoptocht boven de rivieren en daar komen jaarlijks zo'n 50.000 bezoekers op af.

Schuurbezoeken

Maar vanwege corona is van dat spektakel dit jaar niets te zien. "Het is een heel groot gemis, voor de jeugd met name", vertelt Robèr Gitzels in de rol van Prins Roberto. "Die beginnen ver voor het nieuwe jaar al te bouwen aan de nieuwe wagens. Dat is echt een sociaal gebeuren voor Zwaag."

Klinkt er toch wat gehos in Zwaag dit jaar? - NH Nieuws

Er is dit jaar wel er een alternatief programma. Bij partycentrum De Witte Valk (tijdens carnaval De Leuttempel genoemd) staat een greenscreen op het podium. Dat is het decor van een online carnaval. Vanuit daar organiseert de Raad van elf onder andere een carnavalspubquiz, digitale kinderoptocht en de Masked Singer. Veelal zijn de activiteiten van tevoren opgenomen.

Carnaval achter de voordeur

"Volgens mij wordt het hilarisch", reageert Bernd Laan. Hij is voorzitter van Het Masker, de Zwaagse carnavalsvereniging die in 1966 werd opgericht. "We hopen dat ze thuis dat sjuutje eroverheen gooien. Dat ze evengoed dat sfeertje van carnaval beleven."

Carnaval verdwijnt van straat en wordt gevierd achter de voordeur. Maar de voorzitter verwacht niet dat mensen in grote groepen bij elkaar gaan zitten. Al is dat volgens Laan ook niet te voorkomen.

De Zwaagse optocht in 2018 / De Dorpsstraat dit jaar voorafgaand aan carnaval. - Foto: NH Nieuws

Maar of het online programma het originele carnavalsfeest kan evenaren? "Nee", antwoordt Laan. "Nee, kort en bondig. Nee. Normaal zit je met grote groepen gezellig bij elkaar", schetst hij het carnavalsweekend. "Je kijkt naar de optocht. Je gaat naar buiten, je gaat naar binnen. Je beleeft carnaval op een heel andere manier."

Straten versieren

Er staat één ding op het programma dat het dichtstbij het 'gewone' carnaval komt. En dat is de activiteit 'Versier-je-eigen-huis'. De carnavalsvereniging heeft alle inwoners opgetrommeld om hun huis te verkleden. De eerste spandoeken zouden al besteld zijn. Het staat dit jaar in de agenda op zondag 14 februari, wanneer eigenlijk de optocht zou zijn.

Een jury - bestaande uit onder andere Prins Roberto en zijn hofdames - doet de ranking en reikt prijzen uit aan de mooiste uitgedoste woningen. "Ik denk dat straten gewoon versierd worden zoals dat ieder jaar gebeurt", schets de prins zijn verwachtingen. "We gaan bij de mensen langs om te kijken, praatje hier, praatje daar. Op z'n Zwaags."

Lees ook

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]