Ga naar Content

Carnavalsverenigingen hopen feest levend te houden met digitale alternatieven

NOORDKOP - Een online polonaise, een TikTok-challenge en een digitale bingo: carnavalsverenigingen in Sint Maarten en Den Helder doen er alles aan om ondanks alle beperkingen vanwege corona toch nog te kunnen feesten. "Je probeert het zo ook een beetje levend te houden", zegt Stefan den Braber van de Helderse carnavalsvereniging de Krabbetukkers, "zodat mensen je niet vergeten."

Pre-corona: een carnavalsfeest in evenementencomplex Quelderduijn in Den Helder, in carnavalstijd omgedoopt tot Bastion Pierre. - Foto: Carnavalsvereniging de Krabbetukkers

Carnaval was vorig jaar een van de laatste feesten die nog op reguliere wijze doorging. "Stiekem hadden we gehoopt dat het ook weer het eerste feest zou zijn dat zou doorgaan", zegt Stefan den Braber van carnavalsvereniging de Krabbetukkers, "maar helaas. Het is wel heel zuur, want je leeft hier met de andere leden het hele jaar naartoe en nu valt alles weg. Vrijwel alles is stopgezet, dus het is nu bijzonder rustig als lid van de carnavalsvereniging."

Lees ook

Hoewel de vereniging was begonnen met de voorbereidingen, werd al in september besloten om in februari 2021 geen carnavalsfeesten te organiseren. Vanwege de coronacrisis was er 'onvoldoende zekerheid'. Daarom werden het prinsenbal, de seniorentournee, het scholenrondje, het kindercarnaval en het gewone carnaval in Den Helder - alias 'Waaienburg' - geannuleerd. Den Braber: "Ook is er geen ledenvergadering geweest, waardoor we nu geen prins carnaval hebben. Bij ons wordt namelijk elk jaar opnieuw een prins gekozen."

Tekst gaat door onder de foto.

Tjeerd Höfte als prins Ot de tweede. - Foto: Privéfoto van Tjeerd Höfte

In Sint Maarten, in carnavalstijd 'Knorrenburg', wordt een prins wel voor langere tijd gekozen. Drie jaar geleden werd Tjeerd Höfte door carnavalsvereniging Sint Knorrenburg geïnstalleerd als prins Ot de tweede. "Maar ik heb nog geen normaal jaar gehad", vertelt Höfte. "Het eerste jaar was het extreem warm weer - zo warm was het nog nooit geweest - en vorig jaar ging de carnavalsoptocht niet door vanwege storm Dennis." De optocht is een van de grootste boven de rivieren, maar voor de veiligheid van het publiek moest de grote optocht worden gecanceld. "En nu is er een corona-editie van het carnavalsfeest in Knorrenburg."

Knorrenglossy

Toch probeert de vereniging er het beste van te maken. Er is daarom net als altijd een 'Knorrenglossy' uitgegeven en in aanloop naar het carnavalsweekend van 18 februari zijn een aantal digitale activiteiten bedacht. Zo is er een online loterij, een bingo, kunnen de kinderen speuren naar biggetjes achter de ramen en is er een kleurwedstrijd. Ook is er een TikTok-challenge opgezet, degene die het best de danspasjes kan nadoen wint een prijs. "Het is wel een beetje gek, want normaal feest je met z'n allen en nu is het heel erg individueel."

Prins Ot de tweede doet de TikTok-challenge voor (tekst gaat verder onder de video):

Ook in Den Helder zijn digitale feestjes georganiseerd. Carnavalsvereniging De Krabbetukkers wil de grootste online polonaise houden: iedereen mag een foto van zichzelf maken in polonaisehouding en die uiterlijk vandaag sturen naar [email protected]. Daar wordt dan een video van gemaakt en het eindresultaat is te bekijken op www.digitalepolonaise.nl. "We maken een aparte versie voor kinderen voor volwassenen", legt Stefan den Braber uit. "Zo kan iedereen toch zijn of haar carnavalsoutfit laten zien."

De foto stromen binnen, weet Den Braber. "Het precieze aantal weet ik niet, maar je moet denken aan tientallen." Carnaval leeft enorm in Den Helder, de Brabanders en Limburgers die halverwege vorige eeuw bij de marine gingen werken namen het feest mee naar de stad, en daar is het enthousiasme gebleven. "We willen ook niet dat mensen ons vergeten."

Waar in Den Helder volgend jaar een klein jubileum wordt gevierd vanwege het 60-jarig bestaan, hopen de Knorrenburgers in 2022 groots te kunnen uitpakken met het 44-jarig jubileum van de vereniging (vier keer elf, een carnavalsjubileum). "Ik hoop dat het tegen die tijd weer kan om te feesten", zegt Höfte, "en dat we kunnen vlammen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]