Ga naar Content

Eervolle vermelding voor Kennemerduinen bij verkiezing 'lawaaiigste stiltegebied'

ZANDVOORT - De Nederlandse Federatie Omgevingslawaai Motorvoertuigen (NEFOM) heeft de Kennemerduinen een 'eervolle' vermelding gegeven bij de verkiezingen voor 'Het lawaaiigste stiltegebied van Nederland'. Volgens Bruno Braakhuis van stichting Rust bij de Kust is het wederom een signaal aan de gemeente Zandvoort en het ciruit om iets aan de geluidsoverlast te doen. 

Braakhuis overhandigde vrijdag het juryrapport van de NEFOM aan de Zandvoortse wethouder Raymond van Haeften, die het circuit en de Formule 1 in zijn portefeuille heeft. 

Luchtfoto Circuit Zandvoort - Foto: Dromo

Voor de verkiezingen waren 47 stiltegebieden genomineerd, Krimpenerwaard Vlist in Zuid-Holland kreeg de meeste stemmen. De Kennemerduinen kreeg een eervolle vermelding, omdat, zo schrijft de jury: 'Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland in Noord-Holland staat voor het autoracecircuit Zandvoort, en alle verkeer daar naartoe. Blijkbaar is de overlast enorm, naast vele individuele inzendingen, hebben ook organisaties en stichtingen zich gemeld.'

"Een stiltegebied hoort stil te zijn. De geluidsoverlast van het circuit is sinds de verbouwing alleen maar erger geworden. We hopen dat deze eervolle vermelding de gemeente Zandvoort wederom duidelijk maakt dat een kleine groep mensen op het circuit voor heel veel overlast zorgt in de hele regio rond Zandvoort", aldus Braakhuis. Hij vindt dat het kustdorp te veel bezig is met haar eigen belang als het om het circuit gaat. Hij hoopt onder meer dat er aanpassingen aan de uitlaten van racewagens worden gedaan, zodat het aantal decibellen verlaagd wordt. "Herrie is blijkbaar een onderdeel  van de beleving, maar dat is echt niet meer van deze tijd."

'Niet op korte termijn te regelen'

Wethouder Van Haeften heeft het juryrapport van de NEFOM in ontvangst genomen. "We hebben vanmorgen een goed gesprek met elkaar gehad en het is ook goed als er op deze manier aandacht wordt gevraagd voor de overlast die wordt ervaren. We zijn al veel langer met het circuit hierover in gesprek, maar het is niet iets wat je op heel korte termijn kunt regelen. Ik heb er wel het volste vertrouwen in dat het circuit aan geluidsbeperkende maatregelen werkt."

In aanloop naar de Formule 1 in Zandvoort, in het eerste weekend van september, heeft Van Haeften Rust bij de Kust uitgenodigd om in een klankbordgroep plaats te nemen. Daar kunnen ze aan betrokkenen hun zorgen en wensen uitspreken. Braakhuis zegt 'met gezonde argwaan' te zullen aanschuiven.

Bruno Braakhuis en wethouder Raymond van Haeften - Foto: gemeente Zandvoort

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook