Ga naar Content

Gemeenten maken zich zorgen over corona op natuurijs

NOORD-HOLLAND - Waar met de naderende vrieskou bij menig Noord-Hollander de schaatskoorts toeneemt, zijn veel gemeentes juist op hun hoede. Ze vrezen dat hordes schaatsers het natuurijs opzoeken en nemen daarom maatregelen of peperen de coronaregels er nog maar eens in. 

Schaatsen op de Enkhuizer ijsbaan in 2012 - Foto: mw. Doodeman-Veken

"Doodziek", zegt ijsmeester Jan Koene uit Jisp er van te zijn. De natuurijsbanen mogen gewoon open, maar Koene ziet de echte schaatspret bij voorbaat in het water vallen. "We mogen niets doen en organiseren van de gemeente." Schaatswedstrijden en toertochten zijn namelijk niet toegestaan. Ook kleedkamers en kantines van ijsverenigingen blijven dicht.

Volgens Koene worden activiteiten van ijsclubs gezien als evenementen en mogen ze daarom niets voorbereiden. "Zodra we iets willen klaarzetten, dan trekken we te veel mensen aan. Dat kan nu niet met corona. We mogen niets doen, dus dan gaan we ook geen banen klaarmaken."

Hij verwacht dan ook dat het aankomend weekend een chaos gaat worden. "Iedereen gaat massaal het natuurijs op. Ik hoop dat het goed gaat aflopen." Omdat er ook een laag sneeuw gaat vallen, kan dit volgens hem namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen. "Ik vind het heel moeilijk, maar we moeten het maar afwachten allemaal."

Maatregelen door gemeentes

De gemeente Gooise Meren en de schaatsverenigingen daar ontmoedigen het schaatsen op natuurijs. Schaatsbond KNSB heeft voor gemeenten een 'handreiking Schaatsen op natuurijs' opgesteld. Daarin staat wat wel en niet mogelijk is binnen de coronamaatregelen, mocht er komende week daadwerkelijk een goede laag ijs komen te liggen.

"Recreatief schaatsen op natuurijs wordt door gemeenten en schaatsverenigingen binnen de regio ontmoedigd", aldus de gemeente. Het schaatsen op natuurijsbanen zal wel mogelijk zijn, als de bezoekersstromen gereguleerd worden. Daarnaast zullen er in de regio Gooi en Vecht geen 'voorbereidingshandelingen' getroffen worden om het natuurijs zo goed mogelijk te maken.

Buitensport

Ook de gemeente Haarlemmermeer gaat inwoners wijzen op mogelijke drukte op het natuurijs. "We kunnen het niet verbieden, want het is een buitensport", vertelt Petra Faber, woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer. 

In Amstelveen kunnen de Amstelveners aankomende week niet meer genieten van hun jaarlijkse landijsbaan. "De ijsbaan met koek-en-zopie is een evenement, dus het gebeurt niet", kreeg ijsmeester Bob Schrage te horen van de gemeente. Door het sluiten van de landijsbaan, verwacht Jan Bolt van Schaatsvereniging De Poelster dat inwoners massaal naar De Poel gaan. "Soms ligt het ijs open en soms ligt het dicht en als er dan ook wind bijkomt dan ontstaan er windwakken en dan is het een hele onveilige plek om te schaatsen", legt Bolt uit.

"Wij wensen iedereen veel schaatsplezier"

Esther koning, gemeente koggenland

In Koggenland en in Hoorn denken ze er anders over. Zo zegt de gemeente Hoorn weinig tegen de schaatskoorts te kunnen en willen doen."We hebben niet één specifieke plek waar iedereen kan gaan schaatsen. We kunnen niet elk slootje in de gaten gaan houden", legt woordvoerder Marieke van Leeuwen van de gemeente Hoorn uit. 

"Wij wensen iedereen juist veel schaatsplezier", vertelt communicatieadviseur Esther Koning van gemeente Koggenland. "We sturen wel een berichtje uit waarin staat dat inwoners zich aan de coronamaatregelen moeten houden." Verder moeten schaatsliefhebbers volgens Koning zelf de regels volgen. Ze zegt er vertrouwen in te hebben dat dat gebeurt. Wel zal er handhaving zijn om groepsvorming te voorkomen.

IJsbaan veilig openen

Schaatsbond KNSB heeft op de website tal van tips en adviezen geplaatst voor schaatsen in coronatijd. Beheerders van natuurijsbanen kunnen daar ook een protocol vinden om hun ijsbaan veilig te openen.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.