Ga naar Content

Gemeente sluit onderzoek naar phishing mail af: 'Misbruik gegevens niet te achterhalen'

ALKMAAR - Het onderzoek naar een phishing mail, waardoor gevoelige informatie en gegevens van honderden Alkmaarders tijdelijk onbeveiligd waren, is afgerond. De afwijking in de mailbox kwam eind vorig jaar aan het licht nadat een medewerker op een neplink klikte. De mailbox was daardoor enige tijd toegankelijk en kon worden ingekeken door onbevoegden. Wat er met de gegevens is gebeurd, is volgens de gemeente niet te achterhalen.

Foto: Freepik (cc 2.0)

Een phishing mail lokt ontvangers naar een nepwebsite, in de hoop dat er gevoelige informatie wordt gedeeld. Dit kan gaan om persoonsgegevens, inlogcodes of bank- en creditcardgegevens.  

Inwoners van wie mogelijk gegevens betrokken zijn, worden persoonlijk geïnformeerd. "Direct na het ontdekken van de onregelmatigheid zijn er extra maatregelen genomen en is de situatie veiliggesteld. Gemeente Alkmaar betreurt het voorval ten zeerste", reageert wethouder Pieter Dijkman.

In het onderzoek kwamen ook enkele andere inlogacties op andere mailaccounts met verdachte IP-adressen uit het verleden naar boven. "Er is geen relatie tot de phishing mail van eind vorig jaar. Deze inlogacties geven geen aanleiding tot nadere actie."

'Menselijke fout'

Verder wordt aan inwoners gevraagd alert te blijven op verdachte e-mails. Voor vragen en meer informatie verwijst de wethouder naar de website van de gemeente. "Het is een menselijke fout, die we allemaal wel eens maken", aldus Dijkman.

De gemeente Alkmaar heeft een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens en aangifte bij de politie.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]