Gooi

NL
V

Het hele dorp helpt afgebrand restaurant er weer bovenop

2 februari 2021, 17.32 uur · Door Carlijn Kolk

ANKEVEEN - Binnen een paar dagen tijd is er bijna 16.000 euro opgehaald voor het vorige week door brand verwoeste Restaurant 1244 in Ankeveen. Bedrijfsleider Thom Klarenbeek is er stil van. "Hoe fijn dat het hele dorp en omgeving zo achter je staat. Dat is heel bijzonder", vertelt hij. 

NH Nieuws

Thom wilde donderdagnacht net naar bed gaan toen hij werd gebeld door de meldkamer dat er drie rookmelders afgingen in het restaurant. "We kwamen hier op het parkeerterrein aangereden en toen zag ik al dat het hele terras zwart zag van de rook." Even dacht hij tegen beter weten in dat het gewoon mist was. Maar toen hij om het hoekje keek zag hij de rook uit het dak komen en realiseerde zich gelijk dat het foute boel was. 

Meerdere brandweerkorpsen snellen zich naar het Stichtse End in Ankeveen waar het restaurant ligt. Ze proberen te redden wat er te redden valt, maar het grootste deel van het pand moet als verloren beschouwd worden.

Intussen zijn we een paar dagen verder en is Thom bekomen van de schrik. "Het is nog steeds wel met naar bed gaan dat het in je hoofd blijft zitten. Maar door de vele steun en positiviteit heb ik wel de kracht om door te gaan."

Het hele dorp helpt afgebrand restaurant er weer bovenop - NH Nieuws

Actie

Dorpsgenoot Kelly Schouten werd de dag na de brand wakker en sprong gelijk in de actie-stand. "Niks is erger dan brand. Alles is verwoest en ik weet hoe hard Thom ervoor heeft gewerkt. En zijn hele droom valt uiteen. "

Dat is niet haar enige drijfkracht. Ze heeft ook een speciale band met het restaurant. "Mijn roots liggen hier. Ik ben hier als kind opgegroeid en getrouwd."

Dus binnen een uur had ze een crowdfundingsactie opgezet en nog een paar uur later waren de eerste 8.000 euro binnen. Intussen staat de teller op 15.649 euro. "Daar ben ik iedereen super dankbaar voor."

Quote

"Wat er ook gebeurt, als dorp komen we er altijd sterker uit"

bedrijfsleider thom klarenbeek

Dat de actie zo succesvol is, is niet verrassend. Want dit restaurant is 2,5 jaar geleden opgezet door middel van een crowdfundingsactie. Het pand stond al een tijdje leeg en drie vonden vonden dat zonde. Want zo was er weer een gat in het dorp. "Maar we wisten ook dat als we niets zouden doen, we het kwijt zouden raken", vertelde een van de eigenaren Gé Leurs ons toen. En dus besloten ze het heft in eigen handen te nemen en het restaurant te kopen.

Met de bedoeling dat ze met het hele dorp de schouders eronder zetten en daar een nieuw restaurant neer te zetten. Iedereen kon een beetje eigenaar worden van het restaurant door een certificaat te kopen. Zo bekostigden de inwoners zelf de koop en de verbouwing.

Schouders eronder

De brand is waarschijnlijk ontstaan door een technisch mankement in de droger. De helft van het pand gaat plat en dan moet het opgebouwd worden vanaf nul. Nu zetten de dorpsgenoten dus opnieuw de schouders eronder. "We komen er als dorp altijd sterker uit", aldus de bedrijfsleider. Komende week beginnen de sloopwerkzaamheden en dan hoopt het team er weer te staan als de zon schijnt. 

Ondertussen gaat de actie van Kelly gewoon door. "We weten allemaal dat je het niet alleen redt met het geld van de verzekering. Dit moet echt vanaf de grond weer een nieuw restaurant worden. En alle beetjes helpen daarbij. Elk tierelantijntje en prulletje moet hier opnieuw worden gekocht", zo besluit ze. 

💬 Wil je niets missen uit 't Gooi?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]