Ga naar Content

Bashir K. hoort vandaag straf voor wurgen zwangere vrouw en flatbrand

HAARLEM - De rechter doet vandaag uitspraak welke straf Bashir K. krijgt. Hij wordt ervan verdacht eind 2019 zijn zwangere vrouw te hebben gewurgd. De Haarlemmer zou vervolgens de flat waar het stel woonde in de brand hebben gestoken. 

Foto: Inter Visual Studio/Rowin van Diest

Het is 11 september 2019 als het aan de Rudolph Steinerstraat in Haarlem goed mis gaat. Die avond vindt er een explosie plaats in een van de flatwoningen in de straat. Er breekt brand uit.

"Een hele grote ontploffing, rinkelend glas", vertelt een man tegen NH Nieuws die avond. "Toen ik naar de galerij ging, zag ik de vlammen uit de voorgevel van twee hoog tot vier hoog komen."

Flatbewoners van 48 omliggende appartementen moeten onverhoopt hun huis uit. Eenmaal beneden is de ravage goed zichtbaar. "Ik heb gezien dat de gevel eruit is gebarsten, en die ligt nu op mijn auto. Dus dat vind ik wel jammer." De man vertelt die avond dat er een gezin woont in de woning waar de explosie plaatsvond.

Zo reageerden bewoners toen zij geëvacueerd moesten worden uit de brandende flat:

Geëvacueerde bewoners flat Haarlem reageren op brand - NH Nieuws

Diezelfde nacht nog pakt de politie een man op in verband met de gebeurtenissen aan de Rudolph Steinerstraat eerder die avond.

In eerste instantie blijken er bij de explosie en brand geen slachtoffers te zijn gevallen, maar de dag na de brand vinden de hulpdiensten toch nog een lichaam

Bewoners en omwonenden, die die nacht elders hebben moeten slapen, komen die volgende dag de schade bekijken bij de flat en speculeren erop los. Het zou volgens hen gaan om een moeder, vader en drie kinderen die in de bewuste flat zouden wonen waar het mis ging. De moeder zou zelfs zwanger zijn van een vierde. Zowel de vader als de moeder van het gezin nemen hun telefoon niet op.

De schade aan de flatwoning de dag na de explosie - Foto:

"Dit kan toch niet zomaar een ongeluk zijn? Als het een gasexplosie zou zijn geweest, dan zou de keuken ook helemaal uitgebrand moeten zijn? Die is nog zo goed als intact", zegt een van de bewoners geschokt die dag.

De bewoner blijkt later gelijk te krijgen. De man die enkele uren na de explosie werd opgepakt, blijkt de destijds 44-jarige Bashir K. te zijn. Hij is de bewoner van de bewuste flat. Het lichaam dat de volgende dag in het appartement werd gevonden, blijkt dat van zijn zwangere vrouw te zijn. De identificatie van het dodelijke slachtoffer was volgens het OM lastig, vanwege de omstandigheden waarin ze was aangetroffen.

20 jaar cel

Meerdere zittingen in de rechtszaal volgen en de man wordt psychisch onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Twee weken heeft het Openbaar Ministerie op de meest recente zitting 20 jaar cel tegen Bashir K. geëist. De officier van justitie vindt bewezen dat hij zijn vrouw en ongeboren kind opzettelijk om het leven gebracht en daarna hun flat in brand heeft gestoken.

Bij de sectie bleek namelijk dat de vrouw om het leven is gebracht door geweld aan haar hals en al was overleden voordat de brand uitbrak. Ook was een brandbare stof op haar lichaam gevonden. Bashir K. blijkt diezelfde avond van de explosie bezine te hebben getankt in Cruquius. Hij nam de brandstof daarna mee naar huis om zijn vrouw en de woning in brand te steken, aldus het OM.

Foto: NH Nieuws

Bashir K. zegt zelf onschuldig te zijn. Echter weigert hij te vertellen wat er zich in de woning heeft afgespeeld die 11 september 2019.

Wel wil hij kwijt dat het tussen hem en zijn vrouw toen niet goed ging. Hij heeft daarover gezegd dat zijn vrouw niet meer zichzelf was, sinds haar moeder in 2018 was teruggegaan naar Afghanistan. Bashir zou toen die zomer met zijn vrouw hebben gesproken over een scheiding. Daar zou hij naar eigen zeggen geen problemen mee hebben gehad.

Maar uit verhoren van een goede vriendin van het slachtoffer, Sonja, blijkt dat anders te liggen. Zij heeft namelijk gezegd dat de vrouw van Bashir van hem wilde scheiden en dat zou hij niet hebben kunnen verkroppen. Het OM denkt dat dit de reden is achter de daden van de man.

Vrijspraak

De advocaat van Bashir pleit voor vrijspraak, omdat in het onderzoek niet is uitgesloten dat de vrouw mogelijk zichzelf heeft geprobeerd te wurgen.

Vanmiddag is het woord aan de rechter, die dan een oordeel over de zaak zal vellen. Bashir en zijn advocaat zullen daar zelf niet bij aanwezig zijn.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]