Ga naar Content

Gemeente Haarlem ondersteunt gedupeerden toeslagenaffaire

HAARLEM - De gemeente Haarlem heeft tot nu toe contact met 10 à 15 van de 111 Haarlemse gedupeerden in de toeslagenaffaire, om ze te ondersteunen totdat ze de 30 duizend euro compensatie krijgen. Andere gemeenten zijn volgens wethouder Floor Roduner zwaarder getroffen, "maar elke gedupeerde is er één teveel. Dit had zo nooit mogen gebeuren."

Foto: ANP/Remko de Waal

De ondersteuning die de gemeente kan bieden is schuldhulpsanering, regelingen omtrent woonschuld en hulp bij opvoedingszaken. Hiervoor heeft het rijk 140 duizend euro beschikbaar gesteld aan de gemeente om gemaakte kosten voor deze hulp te compenseren. 

Niet alle gedupeerde ouderparen zijn in grote financiële problemen gekomen. Maar wethouder Roduner houdt er rekening mee dat een derde van de slachtoffers bij de gemeente zal aankloppen. Dat aantal is gebaseerd op pilots van hulpprojecten in onder andere Tilburg en Amsterdam. Ook kan het totale aantal gedupeerden van de toeslagenaffaire nog stijgen als alles uiteindelijk door de Belastingdienst is uitgezocht. 

De Belastingdienst geeft zelf bij de gemeente aan welke gedupeerden wellicht steun van de gemeenten nodig hebben. En sinds vorige week hebben zes ouderparen zich ook zelf gemeld bij Haarlem. Pas later, als de Belastingdienst alle 111 dossiers met de gemeente Haarlem deelt, kan de gemeente iedereen actief benaderen om ondersteuning aan te bieden. 

Overigens is nu nog niet te zeggen of er in Haarlem gedupeerden zijn, die bij één of enkele kinderopvangcentra zaten. Dit is bijvoorbeeld wel in Schiedam het geval geweest, waardoor deze Zuidhollandse gemeente bovengemiddeld veel gedupeerde slachtoffers van de toeslagenaffaire kent.

Wethouder Roduner verwacht niet dat er nog heel veel meer Haarlemmers in grote financiële problemen zijn geraakt, "maar er zullen schrijnende verhalen boven water komen."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]