Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

nl

Geen feest, wel wijn voor leden 100-jarig Edams Mannenkoor Excelsior

5 januari 2021, 07.00 uur · Door Josta Bosma

EDAM - Het Edams Mannenkoor Excelsior bestaat liefst 100 jaar en dat was voor de leden een prima reden om een mooi feest te bouwen. Dát gaat niet door, maar de bestuursleden van het koor gingen wel langs bij de leden om wijn uit te delen: "Dan is het evengoed een feestdag."

Geen feest, wel wijn voor leden 100-jarig Edams Mannenkoor Excelsior - NH Nieuws

Er stonden al allerlei activiteiten op het programma om het jubileum te vieren. "We zouden vandaag een receptie geven en we zouden elk kwartaal een concert doen dit jaar", zegt voorzitter Jan Radder van het koor. "Het eerste kwartaal valt al weg, want we kunnen niet oefenen. Dat proberen we nu door te schuiven naar het einde van het jaar. Je moet toch eerst goed kunnen repeteren voordat je een voorstelling kan geven."

Dat merkte hij ook toen het koor in augustus weer samenkwam om te zingen. Ze waren het gevoel even kwijt. Radder: "Dat was na de eerste lockdown, toen mocht het weer. Als je dan kijkt wat je nodig hebt om weer te kunnen zingen… dan ben je zo drie weken verder."

Het koor in 1992. Tekst loopt door onder de foto

Foto: Marcel Israel

 Door de jaren heen heeft het koor veel meegemaakt. Radder zit er het langst bij, al vanaf 1974. Het geheim? "We geven om elkaar, iedereen is welkom. Mannen onder elkaar." 

Dat hij nu al een tijd niet kan zingen stemt hem droevig. "Je mist je donderdagavond. Op zo'n avond is mijn vrouw altijd blij. Ik kom vrolijk terug, lekker gezongen. Mijn vrouw is dan de baas geweest over de afstandsbediening van de televisie, dan was het voor haar ook een plezierige avond."

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]