Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

nl

Byzantijns koor uit Zaandam in de knel: nieuwe aanwas is cruciaal

28 augustus 2020, 20.00 uur · Door Redactie

ZAANDAM - Het Noord-Hollands Byzantijns Mannenkoor bestaat al 27 jaar, maar het voortbestaan hangt aan een zijden draadje. Er blijven steeds minder leden over en nieuwe aanwas is cruciaal, zegt Paul de Zeeuw van het koor. 

Byzantijns koor uit Zaandam in de knel: nieuwe aanwas is cruciaal - NH Nieuws

Het repertoire van het koor is zeker niet alledaags: Russisch orthodoxe kerkliederen en Slavische volksmuziek. Het koor staat onder leiding van de Russische dirigent Sergé Latychev.

Gebrek aan tenoren

Op dit moment treedt het koor niet op en repeteren zit er ook nog even niet in: door de gemiddeld hoge leeftijd van de leden is men nog even voorzichtig.

Het koor telt nu nog zestien leden, maar twee daarvan hebben al aangegeven te stoppen. Als er straks weer gezongen wordt, is er nu nog een te kleine groep over. Vooral aan tenoren (hoge mannenstemmen) is een gebrek.

"Ik vind de muziek geweldig, kan me er helemaal in inleven"

paul de zeeuw,CONCERTORGANISATOR

"Ik ben er vanaf het begin af aan bij", zegt De Zeeuw. "Ik vind de muziek helemaal geweldig, kan me er helemaal in inleven." Theo van Goor, ook al lang lid van het koor, kan zich nauwelijks indenken dat het straks over is als er geen nieuwe leden meer bijkomen. "Ik begin er al een beetje aan te wennen dat ik hier donderdagavond niet meer ben. Maar het blijft heel jammer om afscheid te moeten nemen van iets wat je leuk vindt." 

Het is voor Van Goor te hopen dat het niet zover komt. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door hem te mailen naar [email protected].

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.