Ga naar Content

De kerstgedachte gonst al door Westwoud: inwoner zorgt voor kerstdiner voor ouderen

WESTWOUD - De tien bewoners van De Pastorie (Kleinschalig Wonen Westwoud) krijgen op kerstavond en tijdens de kerstdagen een speciaal diner voorgeschoteld. Daar heeft dorpsgenoot Willem Bakker zich voor ingezet.  "Het komt uit m'n hart. Ik weet mensen ervan te overtuigen om mee te denken en zo probeer ik kleine geluksmomentjes te creëren."

Willem Bakker en Geert van de Berg van de Albert Heijn. - Foto: Foto: Willem Bakker

Stoofpeertjes, appels voor verse appelmoes, witlof, boomstammetjes, apfelstrudel - en zo ging het boodschappenlijstje nog heel wat regels verder. Het zijn de ingrediënten voor het kerstdiner dat de bewoners van de Pastorie in Westwoud, een kleinschalige woonvoorziening voor mensen met geheugenproblemen, deze kerstdagen op hun bord krijgen. 

Het begon vijf jaar geleden

Daar heeft dorpsgenoot Willem Bakker zich voor hardgemaakt. "Ik kom uit Westwoud en zet mezelf al tien jaar ontzettend in voor de ouderen in West-Friesland", vertelt Willem Bakker. Dit initiatief startte vijf jaar geleden met een bingo in wooncomplex Betsy Perk in Hoorn.

"Voor de hoofdprijs had ik het Nationaal Ouderenfonds aangeschreven voor een mooi kerstdiner voor eenzame ouderen bij Van der Valk. Zij vonden dat zo leuk en wilden voor tachtig ouderen een kerstdiner organiseren. Piet Paulusma is zelfs nog langs geweest voor z'n weerpraatje."

Die samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds hield volgens Bakker enkele jaren stand. "Maar sinds twee jaar is een belangrijke sponsor gestopt, toen viel alles weg."

Verantwoording
Onder de 3.990 leden van het NH Nieuws panel hielden we een enquête over corona en de feestdagen. In totaal deden 1.767 mensen mee aan het onderzoek.
Wil je ook meepraten over allerlei onderwerpen in Noord-Holland? Geef je dan hier op voor het NH Nieuws Panel. Je wordt dan eens per maand uitgenodigd voor onze enquêtes.

Bakker ging niet bij de pakken neerzitten. Willem Bakker is lid van het NH Nieuwspanel en liet in een onderzoek over corona en de feestdagen weten welke plannen hij dit jaar heeft. Hij kwam in contact met De Pastorie en stelde zijn plan voor eten voor. "Zij hebben daar een kok. 'Geef maar een lijstje', zei ik", aldus Bakker. "Ik heb contact opgenomen met de supermarkt in Hoogkarspel, of ze een bijdrage wilden leveren. Die zei gelijk 'da's prima!'" 

Voor de deur afgeleverd

Het voedselpakket is inmiddels afgeleverd voor de deur van De Pastorie. Bakker mocht vanwege corona niet naar binnen. "Ze zijn echt verwend hoor. Ik word daar heel erg warm van, als het weer gelukt is. Je ligt er 's nachts toch een beetje wakker van."

Lees verder onder de foto.

Willem kreeg een boodschappenlijstje mee van De Pastorie. - Foto: Foto: Willem Bakker.

Erica van der Meulen is bestuurder van De Pastorie. "Dit is natuurlijk hartstikke fijn", zegt ze over het initiatief. "We leven met elkaar in één groot gezin en gaan donderdagavond een kerstdiner doen", aldus Van der Meulen. "De andere kerstdagen koken we zelf en we hebben nu heerlijke ingrediënten om daar wat van te maken."

Normaal gesproken schuiven ook familieleden aan van bewoners. "Dit jaar kan dat niet, want dat is veel te druk. We doen het nu zelf en gaan zingen met elkaar. Zo gaan we er in coronatijd toch iets gezelligs van maken."

Lees ook

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]