Ga naar Content

Glühwein-wandelingen gaan ook tijdens lockdown door: 'Supporten locals nu de focus'

AMSTERDAM - Vanwege de nieuwe coronamaatregelen is het de vraag of het Amsterdamse fenomeen glühwein-wandelingen deze winter nog toekomst heeft. De maximale groepsgrootte is beperkt tot maximaal twee personen, en omdat die ook nog eens onderling op anderhalve meter afstand moeten blijven, is de charme van het uitje niet als vanouds. Toch blijven initiatiefnemers Puk Vorstermans en Henriëtte Alting van Geusau de Glühwalk vooralsnog organiseren, zij het in een andere vorm. 

Puk Vorstermans en Henriëtte Alting van Geusau - Foto: NH Nieuws

Sinds november organiseren Puk Vorstermans en Henriëtte Alting van Geusau in Amsterdam-Oost en -West glühwein-wandelingen. Het fenomeen groeide uit tot een groot succes. Maar nu de coronamaatregelen zijn aangescherpt, moeten de organisatoren op zoek naar een nieuwe vorm. In overleg met de deelnemende kroegen hebben ze een oplossing gevonden.

Op de Instagram-pagina van de Glühwalk worden de nieuwe spelregels uitgelegd. Zo is de maximale groepsgrootte teruggebracht naar twee personen en wordt deelnemers op het hart gedrukt om door te lopen als er meer dan tien mensen in de rij staan. Maar de belangrijkste verandering is misschien wel dat de organisatoren deelnemers oproepen om hun drankje of hapje thuis op te drinken of te eten.

Niet meer op straat drinken

"We hebben de Glühwalk in een ander jasje gestopt, de focus ligt voor deze periode dus niet op de glühwein maar extra op het supporten van de locals, iets wat je kunt doen terwijl je een ommetje maakt in je eigen buurt", vertelt Puk Vorstermans in het programma Spitstijd op NH Radio.  "Nu stimuleren we voornamelijk om lekker je drankje en je hapje mee naar huis te nemen, en dus niet om het op gaan drinken op straat, dat past niet meer in de tijd waarin we nu zitten", vult Henriëtte Alting van Geusau aan.

"De motivatie om alles goed te laten verlopen is hoger dan ooit, juist omdat de mensen depressief worden van het thuiszitten en zich eenzaam voelen. Een uurtje naar buiten is gezond, je steunt de ondernemers in je buurt, je gaat weer naar huis en toch heb je even iets van sociaal contact gehad wat ook erg belangrijk is in deze tijd", laten de organisatoren weten.

'Alleen maar goede intenties'

"Vanuit ons, de ondernemers en de walkers, zoals we onze deelnemers noemen, zijn er alleen maar goede intenties en werd er voor de nieuwe maatregelen al genoeg afstand gehouden, maar ook ná deze nieuwe maatregelen zullen wij hier erg op blijven letten en zijn wij er honderd procent zeker van dat dit ook mogelijk is. Iedereen voelt zich verantwoordelijk om dit in goede banen te leiden."

Of de animo tijdens de huidige lockdown net zo groot is als de afgelopen weken moet nog blijken. Als het wel druk wordt, is het de vraag of de horeca-ondernemers kunnen voorkomen dat er geen samenkomsten van drinkende groepjes mensen ontstaan, die in de nabijheid van de kroeg blijven hangen. Als dat wel gebeurt, zou dit wel eens het laatste Glühwalk-weekend kunnen zijn.

Kijk hieronder naar een reportage over de Glühwalk, zoals die vorige week nog plaatsvond:

Puk Vorstermans en Henriëtte Alting van Geusau organiseren de populaire Glühwalk in Amsterdam-West - NH Nieuws

Navraag bij de gemeente leert dat het verbieden van de glühwein-verkoop nog niet op de agenda staat. "Wij zien liever niet dat mensen op grote schaal glühweinrondjes gaan lopen, omdat het niet bijdraagt aan het afremmen van het virus. Maar als een ondernemer het precies volgens de regels aanbiedt, dan mag het", laat een woordvoerder van burgemeester Halsema weten.

"Het is niet de bedoeling dat je een soort kerstmarkt organiseert met allerlei drukte eromheen"

woordvoerder, Gemeente amsterdam

"De burgemeester is zich erg bewust van de crisis onder de horeca-ondernemers. En wij kijken echt naar wat er binnen de mogelijkheden kan en dat gunnen we ze ook. Maar ze moeten zich er wel van bewust zijn dat als het uit de hand loopt, dat we ingrijpen”, laat de woordvoerder van de gemeente weten."

'Koorddansen'

"Het is voor ons ook wel eens koorddansen, omdat we die ondernemers natuurlijk alles gunnen, maar het is niet de bedoeling dat je een soort kerstmarkt organiseert met allerlei drukte eromheen. De ondernemers hebben niet alleen een individuele verantwoordelijkheid maar ook een gezamelijke, dat voor een straat of een plein geldt. Als het daar te gezellig wordt, dan krijg je vanzelf de vraag of het door kan gaan. Daar hebben zij alleen zichzelf ermee", aldus de woordvoerder.

Maxim Carton van Café Helmers legt uit hoe je de glühwein volgens de regels mag verkopen - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook