Ga naar Content

Actie voor permanente daklozenopvang: "Alleen tijdens lockdown is niet genoeg!"

AMSTERDAM - Vanmiddag werd voor de Stopera een korte demonstratie gehouden voor een permanente daklozenopvang in Amsterdam. De actievoerders eisen dat de gemeente altijd voorkomt dat mensen op straat moeten slapen, en niet alleen tijdens de lockdown. De actie werd georganiseerd door de Amsterdamse tak van Bij1, Extinction Rebellion en diverse daklozen organisaties.

Foto: NH Nieuws

Vandaag opende de gemeente Amsterdam de noodopvang voor daklozen tijdens de lockdown. Maar volgens de demonstranten is dat niet iets waar het stadsbestuur trots op kan zijn. "De enige reden dat er nu wel noodopvang is, is omdat het het Rijk ervoor betaalt. Zodra de financiering vanuit het Rijk stopt dan zet dit stadsbestuur mensen zonder pardon weer op straat, zoals ze al twee keer eerder hebben gedaan sinds de coronacrisis", aldus Jazie Veldhuyzen, fractievoorzitter van Amsterdam Bij1.

"Nachtopvang alleen is niet genoeg. Alleen opvang tijdens de winter of tijdens een pandemie is niet genoeg. BIJ1 wil dat het credo 'In Amsterdam slaapt er niemand op straat' weer populair wordt. Daarom hebben wij een motie ingediend om een permanente noodopvang voor dak- en thuislozen te openen", vertelt Veldhuyzen. Veel kans dat de motie wordt aangenomen is er niet, want het college van B&W heeft al een negatief preadvies gegeven.

"Terwijl de stadsbestuurder aan het kerstmenu zit, loopt een dakloze door de straat en heeft helemaal niets"

Paul Willemse, daklozen aktie kollectief

Ook Paul Willemse, die zich al meer dan twintig jaar inzet voor dak- en thuislozen, vindt dat de gemeente veel te weinig doet voor daklozen. "Er zal meer permanente opvang moeten komen voor daklozen, want het aantal daklozen stijgt. De gemeente heeft een zorgplicht voor haar inwoners en dat schijnt maar niet tot hen door te dringen", vertelt hij gedreven.

Willemse heeft een berg kleren meegenomen om weg te geven. Wat overblijft brengt hij naar de opvang. "Zeker met deze kou, het coronavirus en de feestdagen moet de dakloosheid een prioriteit krijgen. Terwijl de stadsbestuurder aan het kerstmenu zit, loopt een dakloze door de straat en heeft helemaal niets", aldus Willemse.

Kijk hieronder met het interview dat verslaggever Robbert Bianchi hield met Paul Willemse tijdens de demonstratie.

Paul Willemse wil dat Amsterdam meer doet voor de daklozen - NH Nieuws

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]