Ga naar Content

Ajax treft Franse koploper Lille in Europa League

NYON - Ajax is bij de loting voor de zestiende finales van de Europa League aan Lille gekoppeld.  De Amsterdammers spelen 18 februari eerst uit. Een week later is de return in de Johan Cruijff ArenA. 

Foto: Pro Shots/Stanley Gontha

In groep H eindigde Lille op de tweede plek achter AC Milan. Sparta Praag en Celtic sneuvelden daardoor. In Milaan won Lille met ruime cijfers (3-0). Alleen de laatste groepswedstriijd bij Celtic ging verloren (3-2), maar toen waren de Fransen al geplaatst voor de volgende ronde. 

Ajax en Lille stonden vorig seizoen ook tegenover elkaar. Dat was toen in de groepsfase van de Champions League. Ajax won beide wedstrijden: 3-0 en 0-2.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Sven Botman

Bij Lille speelt oud-Ajacied Sven Botman. De 20-jarige Badhoevedorper maakte in het seizoen '19/'20 als huurling van sc Heerenveen zijn debuut in de eredivisie. Afgelopen zomer namen de Fransen de verdediger voor een bedrag van naar verluidt zeven miljoen euro over.

Botman werd direct basisspeler en schopte het vervolgens ook tot de selectie van het Nederlands elftal. Bondscoach Frank de Boer selecteerde hem als vervanger van de geblesseerde Nathan Aké voor duels van vorige maand tegen Polen en Bosnië en Herzegovina. Botman kreeg toen geen speeltijd.

Sven Botman (r) - Foto: Pro Shots/SIPA USA

Lille won afgelopen weekend met 2-1 van Bordeaux en deelt de koppositie met Olympique Lyonnais. Paris Saint-Germain volgt op één punt.

Ajax behoorde als een van de vier beste afvallers uit de Champions League bij de geplaatste ploegen. Daardoor ontliep Ajax op papier sterkere ploegen als Tottenham Hotspur, Napoli,  Benfica, Manchester United en AC Milan.

Ook PSV genoot een beschermde status. De Eindhoven dankten dat aan de winst van de groep in de vorige ronde van de Europa Leugue. Voor PSV rolde het Griekse Olympiakos Piraeus er als tegenstander uit.

Ajax en PSV konden elkaar niet loten, omdat clubs uit dezelfde landen in deze fase niet tegen elkaar mogen uitkomen.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]