Ga naar Content

Champions League-droom over voor Ajax na nederlaag tegen Atalanta Bergamo

AMSTERDAM - Het is Ajax niet gelukt zich te plaatsen voor de achtste finales van de Champions League. Thuis tegen Atalanta Bergamo ging het laatste groepsduel verloren: 0-1. Volgend jaar gaan de Amsterdammers verder in de Europa League.

Ajax struikelt over Atalanta Bergamo in Champions League - Foto: Pro Shots / Stanley Gontha

Vanaf de eerste minuut zetten beide ploegen elkaar flink onder druk. Dat leidde logischerwijs tot veel balverlies, waardoor de kansen en mogelijkheden schaars waren. In de eerste helft werd Atalanta één keer gevaarlijk toen Nederlander Marten de Roon mocht aanleggen in het strafschopgebied. Zijn schot ging over en naast.

Ook Ajax kwam er een keer dreigend uit. Na een goede actie van rechtsbuiten Antony kon spits Brian Brobbey koppen. Zijn inzet eindigde in de handen van doelman Pierluigi Gollini.
Brobbey kwam na rust niet meer terug na een botsing met Nico Tagliafico. Hij werd vervangen door Quincy Promes.

Meer ruimte na rust

De tweede helft was levendiger dan de eerste. Atalanta had het overwicht in de eerste twintig minuten, maar ook dat leverde weinig gevaar op. Trainer Erik ten Hag bracht na ruim een uur Klaas-Jan Huntelaar en Jurgen Ekkelenkamp voor meer stootkracht voorin.

Ekkelenkamp onderschepte een terugspeelbal en wilde Huntelaar aanspelen. De spits ging onderuit in de zestien, maar scheidsrechter Carlos del Cerro Grande vond het geen aanleiding voor een penalty. Snel daarna kreeg Ajax dé kans om te scoren. Na een goede aanval was Davy Klaassen het eindstation, maar zijn poging eindigde op de voeten van Gollini.

Lees ook

Rode kaart en tegengoal

De laatste tien minuten moest Ajax het doen zonder middenvelder Ryan Gravenberch. Hij kreeg zijn tweede gele kaart, nadat hij in een duel zijn tegenstander in het gezicht raakte. Eén doelpunt was nog steeds genoeg voor plaatsing voor de achtste finales, maar er werd gescoord aan de andere kant. Invaller Luis Muriel werd in de 85e minuut alleen op André Onana afgestuurd, omspeelde hem en rondde koelbloedig af.

Door de uitschakeling loopt Ajax ruim 12 miljoen euro mis. De Amsterdammers gaan in de koker voor de laatste 32 van de Europa League.

Opstelling Ajax: Onana; Mazraoui, Schuurs, Martínez (Timber/91, Alvarez/95), Tagliafico (Huntelaar/63); Klaassen, Labyad (Ekkelenkamp/63), Gravenberch; Antony, Brobbey (Promes/46), Tadic

Opstelling Atalanta: Gollini; Tolói, Romero, Djimsiti; Hateboer, De Roon, Freuler, Gosens (Palomino/79); Gomez, Pessina, Zapata (Muriel/79)

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]